Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Opnieuw harde klappen voor de horeca met de nieuwe coronamaatregelen

Nieuwe coronamaatregelen horeca ontvangen met veel onbegrip..
Foto: Omroep Tilburg

TILBURG – Door de hoge toename van het aantal coronabesmettingen zijn er maandag nieuwe maatregelen aangekondigd. De horeca wordt weer hard getroffen door de extra maatregelen, ze moeten door de nieuwe regels al om 22:00 uur sluiten. Het aantal mensen in een binnenruimte is ook beperkt tot 30 en in de buitenlucht tot 40.

De maatregelen zijn genomen om een tweede lockdown te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert met veel onbegrip op de nieuwe coronamaatregelen. Ze begrijpen dat er nieuwe maatregelen zijn getroffen, maar ze vinden dat de maatregelen die nu voor de horeca gelden geen goede onderbouwing hebben.

Maximum

Het effect van het maximumaantal mensen in een ruimte is per bedrijf anders. Horeca, bioscopen en theaters met grote capaciteit hebben hier het meest last van. Volgens een medewerker van café ’t Taphuys hebben zij ruimte voor meer mensen, maar de medewerker denkt dat voor veel cafés het maximum niet veel verschil zal maken. KHN heeft geen begrip voor het maximumaantal omdat er niet gekeken wordt naar het type bedrijf en wat de grootte van de locatie is.

De straat op

Een medewerker van ’t Taphuys zegt dat hij het terras een veilige plek vindt omdat ze de controle kunnen houden over de mensen. Daarom begrijpt hij niet dat de sluitingstijd naar 22:00 uur is vervroegd, want mensen gaan dan de straat op of ergens anders afspreken. Hij noemt als voorbeeld Groot-Brittannië waar al eerder de horeca om 22:00 uur moest sluiten. Daar zie je gebeuren dat iedereen buiten op straat bijeenkomt na sluiting en geen afstand meer houdt. KHN heeft ook vraagtekens bij de nieuwe sluitingstijd: “Hoe effectief is het om de laatste ronde in de kroeg te schrappen en nu zelfs landelijk de deuren van de horeca om 22:00 uur dicht te gooien? En waarom wordt er niet ingegrepen in de privésituatie? Hier vinden nog steeds de meeste besmettingen plaats.”

Malou den Ouden