Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Opening Studio Noord: ‘Voor kunst en cultuur moet je vaak in de binnenstad zijn’

Studio Noord is te vinden tegenover het Wagnerplein (foto: Omroep Tilburg).

Jongeren uit Tilburg-Noord met een idee voor de kunst- en cultuursector hebben sinds woensdag de ruimte om hiermee aan de slag te gaan. Studio Noord, tegenover het Wagnerplein, opende de deuren. ‘Het moet vooral een plek zijn waar jongeren uit Tilburg Noord samen kunnen komen.’

Studio Noord is ontstaan vanuit het project Forwart. Samen met WonenBreburg en elf partners uit de cultuursector, toverde R-Newt de oude kroeg om tot een culturele ontmoetingsplaats. Op de eerste plaats ontstaan vanuit liefde voor de wijk als je het vraagt aan projectleider Chiara Riboch.

Laagdrempelig
De studio bevindt zich op een zichtbare plek en dat is precies hoe Chiara het voor ogen had. “We willen dat het een laagdrempelige plek wordt voor de jongeren hier. Het is een ruimte zonder regels.” Oké, er is één regel: In de studio gebeurt alles in het kader van kunst en cultuur. “Voor kunst en cultuur moet je vaak in de binnenstad zijn.”

Ook in Tilburg Noord lopen jongeren rond met creatieve ideeën, maar het ontbreekt ze soms aan netwerk. “Daarom was er behoefte aan een plek als deze. Jongeren krijgen hier de kans om in contact te komen met andere makers, die ze net dat zetje kunnen geven om hun idee waar te maken. Het moet vooral een plek zijn waar jongeren uit Tilburg Noord samen kunnen komen.”

Edita Saakian