Openbaar college: Weerbaar tegen nepnieuws

Tijdens een openbaar college in de LocHal neemt Danielle Arets je mee in de duistere wereld van trollen en bots. Zij is docent bij Fontys Hogeschool en leert je hoe je vals nieuws herkent. En hoe je je er beter tegen weert. Dit is het eerste van een reeks openbare colleges op locatie onder de titel Fontys for Society.

Vals nieuws en wat dat aanricht in de politieke en publieke agenda is een thema dat internationaal veel aandacht krijgt. Met name wel de toename en snelle verspreiding ervan. Zeker na de vermeende invloed van zulk nieuws op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Maar hoe gaan we ons dan in de aanloop naar verkiezingen behoeden voor valse informatie?

De afgelopen jaren hebben veel platforms diverse vormen van het checken van feiten uitgeprobeerd. Dus variërend van het inzetten van extra redacteuren op redacties, experts en slimme technologie (zoals kunstmatige intelligentie). Die technologie is gericht op het eerder herkennen van onbetrouwbare informatie en het betrekken van lezers bij het checken. Toch blijken de plannen van nu voor het checken van feiten niet afdoende om vals nieuws uit te sluiten. Trollen en bots verspreiden steeds meer valse informatie. Volgens de Amerikaanse organisatie Freedom House zouden al met al de verkiezingen in ruim achttien landen online negatief zijn beïnvloed.

Het Nederlandse kabinet is dan ook bezorgd dat trollen en hackers ook op 23 mei de Europese verkiezingen gaan kapen. Hoe gaan we ons daartegen weren? Moeten we allemaal leren bots en trollen te herkennen? Wellicht elfjes in plaats van trollen gaan inzetten? Zoals dat in Litouwen gebeurde. Of dan maar zelf vals nieuws gaan maken? Kortom, welke plannen zetten we in om ons te weren tegen valse informatie?

Openbaar college

Tijdens dit college in de LocHal neemt Danielle Arets je dus mee in de duistere wereld van trollen en bots. En leer je hoe je vals nieuws herkent, en hoe je je er beter tegen weert. Bovendien gaan ze zelf feiten checken in een workshop van The Factory. Dit is het lab van Fontys Hogeschool voor Journalistiek voor het checken van feiten. Het onderzoekt samen met Trollenfabriek DROG en wetenschapper Sander Hermsen of het zelf maken van zulk nieuws ons weerbaar maakt. En onderzoekt nieuwe manieren van checken, waaronder het inzetten van kunstmatige intelligentie.

Fontys for Society

In de wereld van nu ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven, is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys wil haar kennis niet alleen delen met haar studenten, maar ook met jou. In openbare colleges gaan docenten en studenten in op actuele trends en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Deze editie van Fontys for Society is in de LocHal.

Ze hebben graag zicht op hoeveel mensen dit college willen volgen. Daarom vragen ze je om je via de website van de LocHal aan te melden. Of om te mailen naar: kennismakerij@bibliotheekmb.nl.

Wie wat waar?

Dinsdag 14 mei, start 19.30u in de Kennismakerij, LocHal Tilburg. Toegang: gratis.

Kees-Luc Simons