Onderwijscentrum Leijpark kan toch verhuizen naar parkeerplaats ETZ

Het lijkt erop dat het Onderwijscentrum Leijpark (OCL) toch gebouwd kan worden. De nieuwe, grotere school, zal verhuizen naar het parkeerterrein van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ). De verbouwing kan alleen plaatsvinden onder bepaalde voorwaarden.

De gemeente gaf opdracht aan een bureau om te onderzoeken hoe haalbaar het is om het OCL te verhuizen. Op de plek waar bezoekers van het ETZ nu parkeren, zou plek zijn voor het onderwijscentrum. De komende jaren ondergaat het ETZ een verbouwing. De hoofdingang komt dan aan de achterzijde van het ziekenhuis en er zal een parkeergarage komen. In de toekomst is het huidige bezoekersparkeerterrein niet meer nodig.

Voorwaarden
Onder een aantal voorwaarden kan het plan doorgaan. Zo moet er bewijs komen dat er genoeg parkeermogelijkheden overblijven, om een wachtrij van auto’s op de Professor van Buchemlaan te voorkomen. Een andere voorwaarde van de gemeente is dat bij de verbouwing geen bomen of ander groen verloren gaat.

Onderwijscentrum Leijpark is een scholengemeenschap voor speciaal voortgezet onderwijs. Naast onderwijs biedt het centrum zorg en begeleiding aan leerlingen die, vanwege hun functionele beperking behoefte hebben aan extra hulp. Door een toename van het aantal leerlingen kampte OCL al langere tijd met ruimtegebrek. In juni vorig jaren werden daarom negen nieuwe lokalen bijgebouwd.

Verhuizen in fases
Harry Hoekjen, directeur van het OCL, durft opgelucht adem te halen. “Door te verhuizen kunnen we nog beter onderwijs en (revalidatie-) zorg aan kwetsbare kinderen blijven bieden. Er moeten nog veel stappen worden genomen voordat het zover is, maar we zijn in goed overleg met de gemeente. We hebben alle vertrouwen in het proces.”

De leerlingen en medewerkers moeten nog wel even geduld hebben. Volgens de gemeente zal rond 2032 het nieuwe centrum volledig open zijn. Het OCL verhuist niet in een keer. Over een paar jaar verhuist de helft van de leerlingen en op de lange termijn het hele centrum. Wat er met het huidige gebouw van de scholengemeenschap gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Edita Saakian