Oisterwijk officieel regenbooggemeente, wethouder zet titel kracht bij

OISTERWIJK – In Tilburg is de Roze Maandag een jarenlange traditie die niet meer weg te denken is uit de stad. Het is dan ook niet zo vreemd dat Tilburg tot de ‘regenbooggemeenten’ behoort. Sinds vorige week is ook Oisterwijk officieel zo’n regenbooggemeente. Wethouder van emancipatie Stefanie Vatta (D66) gaat enthousiast aan de slag om deze titel kracht bij te zetten.

“‘Doe maar zo gek mogelijk’, is mijn reactie op het cliché ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’”, aldus de wethouder. “Diversiteit gaat ons allemaal aan, of je nou in de grootste stad of in het kleinste dorp woont.”

De komende tijd gaat Vatta, die voor haar wethouderschap eerder raadslid in Tilburg was, zich focussen op de acceptatie rondom seksuele diversiteit. “Het COC gaat ons helpen, bijvoorbeeld bij het geven van voorlichting op scholen.” Daarnaast zal Vatta ook zorgen dat de communicatie vanuit de gemeente diverser is. “Denk aan posters, of formulieren waar niet langer alleen wordt uitgegaan van één vader en één moeder”, aldus de wethouder.

Het plan ‘Aanpak regenbooggemeente’ dat Vatta opstelde werd in de raad bijna unaniem aangenomen, slechts één raadslid stemde tegen. “Ik ben van mening dat dit geen taak is voor de overheid”, aldus onafhankelijk raadslid Stefanie Vulders. “Het gaat mij niet om in de inhoud, ik heb zelf ook drie ‘gay best friends’, maar de overheid moet in mijn optiek niet proberen gedragsverandering te forceren.”

Tom van Rooijen