Nul-op-de-meter maar toch sociale huur in Berkel-Enschot

Berkel-Enschot heeft er sinds kort 25 energiezuinige en bovendien betaalbare sociale huurhuizen bij. Tussen De Kraan en de Koningsoordlaan werden, in opdracht van Tiwos, vier blokken neergezet. De nieuwe bewoners kregen deze week de sleutels.

De huizen zijn energiezuinig, maar wat houdt dat nu precies in? Alles in het huis, van ventilatie tot warm water, is elektrisch. De energie die hiervoor nodig is, wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Die wekken genoeg energie op voor het hele huis en daardoor is het nul-op-de-meter.

“Het kan in het begin best even wennen zijn.”

Hierdoor besparen de nieuwe bewoners bij goed gebruik op hun energiekosten. Toch kan dat nog best lastig zijn. “Het vraagt wel wat van de bewoners”, vertelt Annemieke van Elst, woonmakelaar bij Tiwos. “Het kan in het begin best nog even wennen zijn door alle slimme systemen. Daarom hebben we een filmpje gemaakt waarin we precies laten zien hoe ze gebruikt kunnen worden.”

De woningen zijn energiezuinig, maar vallen allemaal in de sociale huursector. Dat betekent dat de huur maximaal 808,06 euro is. “Een deel van de woningen valt zelfs onder de tweede aftoppingsgrens van net geen 700 euro”, vertelt René Beks van Hendriks Coppelmans. “We zijn heel scherp in de kwaliteit en ook de prijs van de woning.”

“Hij voldoet aan alle eisen van de woningcorporaties.”

Samen met de corporaties bedacht het bedrijf een conceptwoning die ook nog eens betaalbaar is. “We zagen de prijzen stijgen en gingen samen kijken hoe we toch een betaalbare woning konden ontwikkelen. Hij voldoet aan alle eisen van de woningcorporaties.”

De woningen zijn dus van goede kwaliteit en ook betaalbaar. Dat heeft een aantal redenen. “We maken gebruik van prefab. Dat wil zeggen dat het geraamte van het huis al in een fabriek gebouwd wordt. Ook zitten de kozijnen en leidingen er dan al in en dat scheelt weer in de bouwtijd.” Het bouwen van zo’n huis is dus een stuk goedkoper en verhuren kan daardoor in de sociale huursector.

Tiwos en Hendriks Coppelmans zijn in gesprek over eventuele nieuwe locaties waar meer van dit soort huizen kunnen worden weggezet. Ook kijken de partijen naar het toevoegen van woningen op bestaande locaties.

LEES OOK: Na oplevering van de Bankier is Tilburg nog lang niet uitgebouwd

Pieter Soethout