Carl mag weer spelen op de klokken van de Heikese Kerk, maar wel met een harnas

Tilburgse stadsbeiaard Carl bij zijn klokken (foto: Rudi Klumpkens).

De kogel is door de kerk: de Tilburgse stadsbeiaardier mag na anderhalf jaar weer op de klokken van de Heikese kerk spelen.

Al anderhalf jaar heeft hij niet kunnen spelen op het eeuwenoude instrument in de toren van de Heikese kerk. Carl moest stoppen van de gemeente, omdat zijn veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Na onderzoek bleek namelijk dat het bij brand erg moeilijk zou worden om de beiaardier langs de trappen naar beneden te krijgen. Het nieuws kwam hard binnen bij Carl: hij moest direct stoppen met het bespelen van het 56 jaar oude instrument.

“Ik heb dit 33 jaar mogen doen.”

Carl mag over drie jaar op pensioen. Daarom wilde hij het al bijna opgeven. “Terwijl ik wachtte op nieuws van de gemeente, dacht ik steeds meer: ‘ja, wat maken die drie jaar nou eigenlijk nog uit.'” Vrijdag kreeg hij dan toch het verlossende nieuws. “Nu ik hoor dat ik weer mag spelen, ben ik toch heel opgelucht. Ik heb dit 33 jaar mogen doen en ben blij dat ik weer terug mag komen.”

Over vier maanden mag Carl weer elk weekend vanuit België naar Tilburg rijden en de toren inklimmen. Wel onder een paar voorwaarden: “Ik moet een soort veiligheidsharnas aan als ik naar boven wil om te spelen. En ze gaan een paar veranderingen aanbrengen in de toren.”

“Het geeft toch een bepaalde sfeer als het je eigen werk is.”

Volgens Carl is de Tilburgse beiaard is een heel bijzonder instrument. “Vooral de kleinste twintig klokken zijn speciaal. Die zijn voor zo’n oud instrument nog bijzonder helder van klank. Heel transparant, dat is bij veel andere beiaarden een probleem.”

De Belg hoopt dat de Tilburgers net zo blij zijn om hem te horen. Lang werd zijn werk vervangen door een automaat. “Het geeft toch een bepaalde sfeer als het je eigen werk is en je het unieke geluid over de terrassen hoort.” Over vier maanden is Carl elke zaterdag om 13.00 uur en in de zomer maanden ook elke vrijdag om 11.00 uur te horen.

LEES OOK:
Carl mag al een jaar niet spelen op de klokken van de Heikese kerk: ‘Vreselijk’

Edita Saakian