Nog geen nieuwe tussenopvang voor statushouders in Tilburg

De voormalige Koning Willem II Kazerne | Foto: Omroep Tilburg

De gemeente Tilburg ziet nog geen noodzaak om een nieuwe tussenopvang voor statushouders te openen. Dit wordt geregeld vanuit de regio en voor nu is de opvang goed geregeld in Waalwijk.

In Waalwijk kunnen ruim 200 statushouders en Oekraïners opgevangen worden. Dat gebeurt in een leegstaand hotel waar in de directe omgeving geen andere huizen staan. De gemeente houdt de situatie in de gaten en springt bij waar nodig. Op dit moment is volgens een woordvoerder geen nieuwe tussenopvang in de stad nodig.

Vanaf 2 november sluit de huidige tussenopvang bij de Koning Willem-II Kazerne. Hier werden het afgelopen jaar ongeveer evenveel mensen opgevangen als nu in Kaatsheuvel. De meeste statushouders hebben inmiddels een huis toegewezen gekregen.

Opvang in omliggende dorpen
Naast de tussenopvang in Kaatsheuvel, doet de gemeente ook het een en ander in de omliggende dorpen. Zo worden tijdelijk honderd vluchtelingen opgevangen op vakantiepark de Reebok in Oisterwijk. Dit duurt tot 30 april 2023, maar er is wel een optie om te verlengen. Eind 2023 wordt het vakantiepark gesloopt. Ook in Goirle wordt een noodopvang gerealiseerd. Hier kunnen mensen die in acute nood zitten terecht in een voormalig fraterhuis.

Voor nu komt er dus geen nieuwe tussenvoorziening in de stad, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “We denken er wel over na. We zijn aan het voorbereiden en kijken waar we eventueel nog nieuwe plekken kunnen creëren. Voor nu is dat dus nog niet nodig.”

Gemeente doet veel
De gemeente vindt dat de regio al best veel doet. “Naast de tussenopvangplekken hebben we natuurlijk ook nog de AZC’s in Gilze-Rijen en Oisterwijk. Als je alles bij elkaar optelt, kom je op hele hoge aantallen.”

Toch geeft de gemeente aan dat dit niet betekent dat er helemaal geen tussenopvang komt in de stad. “We zeggen als gemeente nooit, nooit. We zijn niet te beroerd om bij te springen waar dat nodig is. Dan gaan we kijken naar de mogelijkheden.”

LEES OOK:
Zeventig vluchtelingen krijgen noodopvang in Goirle
240 statushouders vertrekken uit voormalige Willem II-kazerne

Pieter Soethout