Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

240 statushouders vertrekken uit voormalige Willem II-kazerne

De voormalige Koning Willem II Kazerne | Foto: Omroep Tilburg

De 240 statushouders, die sinds vorig jaar een plek kregen in de Willem II-kazerne, zijn daar voor 1 november uit. De tussenvoorziening was bedoelt als tijdelijke oplossing om de druk op asielzoekerscentra te verminderen. Ook verbleven statushouders in de voormalige kazerne in afwachting van hun woning.

De statushouders werden uiterlijk een jaar opgevangen in de voormalige kazerne. Dit om de druk in het asielzoekerscentrum in Ter Apel te verminderen. In Ter Apel verbleven een aantal die aan onze gemeente waren gekoppeld, maar nog geen huis hadden. Tilburg besloot de statushouders die gekoppeld waren aan de stad, naar de tussenvoorziening te verhuizen.

Groter aanbod huizen
Tilburg was daarmee de eerste gemeente met zo’n doorstroom locatie voor statushouders. “Om de doorstroom te versnellen, besloten we om alvast onze toekomstige inwoners daar weg te halen en te beginnen aan de inburgering”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Een groot deel van hun heeft in de tussentijd een woning toegewezen gekregen in Hilvarenbeek, Waalwijk, Berkel-Enschot en Tilburg. “Veel gemeenten worstelen met hun statushouders een plek te bieden, maar in onze gemeente hebben we eigenlijk altijd kunnen voldoen aan de plaatsing.” Volgens de woordvoerder komt dat omdat er een groter aanbod aan huizen is in de gemeente.

Nieuwe tussenvoorziening
Nog niet iedereen heeft in de tussentijd een woning kunnen vinden. “In Tilburg zitten nog negen gezinnen zonder huis. We verwachten dat er voor zeven van hen in november een plek is. Voor de andere twee gezinnen zal een nieuwe tussenvoorziening moeten komen.” Die komt na november in Waalwijk, bij het nieuwe Van der Valk hotel.

De laatste statushouders vertrekken vrijdag 7 oktober uit de kazerne. De kazerne wordt leeg opgeleverd door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Daarna beginnen de sloopwerkzaamheden. De tussenvoorziening wordt namelijk het nieuwbouwproject ‘Willemskwartier’: Daar komen zo’n 250 koopwoningen.

LEES OOK:
Statushouders pas midden januari in Willem II-kazerne
Tilburg gaat statushouders opvangen in voormalige Willem II-kazerne

Edita Saakian