Nieuwe Olifantenvallei open voor drie kalfjes in Beekse Bergen

Foto: Beekse Bergen

De drie jonge olifanten in Beekse Bergen hebben voor het eerst de Olifantenvallei verkend. Dit grote leefgebied is nieuw voor de kalfjes; eerder verbleven ze in een aangrenzend verblijf.

In de nieuwe olifantenvallei was er veel te ontdekken, vertelt hoofd dierenverzorger Yvonne Vogels. “De kudde gedroeg zich natuurlijk. De jongen bleven mooi in het midden van de groep en hielden elkaar goed in de gaten. Later werden de kalfjes brutaler en liepen ze wat verder van hun moeders vandaan. Het was prachtig om te zien hoe ze zich gedroegen!”

Uitbreiding

Sinds bekend werd dat de drie olifantenkalfjes geboren zouden worden, is er hard gewerkt aan de uitbreiding van het olifantenverblijf. Het verblijf is met twee hectare uitgebreid om de gehele kudde, inclusief de kalfjes, meer ruimte te geven. Deze is nu eindelijk open voor de jonge olifanten.

In het nieuwe verblijf zijn veel elementen die voor de olifantjes nieuw zijn. Er zijn meerdere barrières waardoor ze elkaar niet altijd kunnen zien en zich kunnen verstoppen. Er is een ondiepe kleipoel waar ze in de modder kunnen rollen en een grote waterpoel. De vallei is heuvelachtig, waardoor de olifanten verschillende hoogtes kunnen verkennen.

150 kilo

Kort geleden zijn in vier maanden tijd drie Afrikaanse olifanten geboren: Mosi, Ajabu en Tendai. Met de kalfjes gaat het erg goed. Ze hebben allemaal al ruim 150 kilo bereikt. Enkele weken geleden hebben ze voor het eerst hun vader Yambo ontmoet. De jongen en de rest van de kudde trokken meteen goed samen op. Vogels vertelt: “De olifantjes spelen continu samen en zijn erg nieuwsgierig. Ook dit nieuwe verblijf ontdekken ze enthousiast samen.”

De nieuwe Olifantenvallei is een van de verschillende verblijven die de volledige olifantenkudde van Beekse Bergen huisvesten. In totaal leven er elf Afrikaanse olifanten in het Safaripark. Naast olifanten maken sinds kort ook nijlantilopen en Defassa waterbokken gebruik van de vallei. De afgelopen jaren is het hele gebied rondom de vallei vernieuwd. In 2022 werd de neushoornvlakte vernieuwd, vorig jaar de Olifantenvallei en later dit jaar wordt het vernieuwde Afrikadorp geopend.

LEES OOK:
Geliefde chimpansee Wouter (23) overleden na gevecht in Beekse Bergen

Tristan Kans

reactie