Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Nieuw Tilburgs winkelgebied is beste van Nederland

Aan het winkelgebied zijn ook 170 nieuwe appartementen toegevoegd (Foto: Edita Saakian).

Het vernieuwde winkelgebied in het centrum van Tilburg is in de prijzen gevallen. Uit vijf andere genomineerden, ging het project ‘City-Center Tilburg’ ervandoor met de titel Kern Jaarprijs 2023. Betrokken partijen zoals Wereldhave, NEOO en gemeente Tilburg namen de prijs in ontvangst.

Voor de vernieuwing was het een gebied dat nagenoeg leegstond en vermeden werd door winkelende Tilburgers. Dat is nu wel anders. De grootste ingreep was de nieuwe verbinding tussen het Pieter Vreedeplein, de Heuvelstraat en de Emmapassage. Deze verbinding heet de ‘Frederikstraat’. 

Van saai naar bruisend
Volgens de jury kan de stad trots zijn op hoe het een saai winkelgebied getransformeerd heeft tot het bruisende hart van het centrum. Eind vorig jaar was de officiële opening van het gebied. Nieuwe koffiezaakjes en kledingwinkels openden de deuren. Ook de Weverij, het 17 verdiepingen tellend appartementencomplex aan de Frederikstraat werd rond die tijd opgeleverd.

De gemeente is nog lang niet klaar met de vernieuwing van de binnenstad. Zo moet eind dit jaar iets gedaan worden aan bijvoorbeeld het Pieter Vreedeplein. Dat plein functioneert volgens de gemeente niet naar behoren en levert soms onveilige situaties op voor fietsers en voetgangers. Het plein moet binnenkort een stuk sfeervoller en beter bruikbaar worden voor iedereen.

Nieuwe weg
De jury laat weten dat het project één van de grootste recente herontwikkelingen in Nederland is. “Het laat zien hoe Tilburg van een verouderd winkelgebied uit de vorige eeuw een nieuwe weg gevonden heeft naar een levendig stuk stad.” Wethouder Rik Grashoff is ook trots. “Ik ben als wethouder trots op de inspanningen die alle partijen hebben geleverd in dit project. Mooi om te zien dat daar vanuit deze hoek waardering voor is.”

De andere genomineerden voor de prijs waren het Department in Eindhoven, Duinhal in Almere, TREF in Middelburg, en Winkelcentrum Vijfhoek in Oldenzaal. De prijs was een beker en een oorkonde met het juryrapport.

Edita Saakian