Geen hardcups en andere locatie voor Tilburg Zingt

Een volle Schouwburgring tijdens Tilburg Zingt (foto: Tilburg Zingt)

Tilburg Zingt vindt dit jaar op net een andere locatie plaats dan de afgelopen edities. Ook worden er geen statiegeldbekers gebruikt, terwijl dit eigenlijk wel verplicht is.

Vorig jaar stond het podium voor het meezingfeest in de binnenstad nog midden op de Schouwburgring. Deze keer staat het podium tegen de Kattenrug aan, vanwege de werkzaamheden even verderop. Ook volgend jaar staat het podium op de nieuwe locatie. De ingang van het terrein ligt wel ter hoogte van de Bisschop Zwijssenstraat.

De afspeellijst is vernieuwd met 23 nieuwe nummers. De songteksten zijn terug te vinden in de krantjes die op het festivalterrein worden uitgedeeld. Het terrein gaat om vijf uur open. Twee uur later wordt de avond traditiegetrouw afgetrapt met het Tilburgse volkslied.

Geen hardcups
Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat er bij een aantal grote evenementen in de stad verplicht gebruik moet worden gemaakt van hardcups. Koningsdag en -nacht vallen hieronder. Nu blijkt dat er voor het meezingfestival een uitzondering gemaakt wordt.

De burgemeester heeft laten weten dat Tilburg Zingt niet hoeft te voldoen aan deze verplichting. Het gaat hier namelijk om een evenement van korte duur met een duidelijke eindtijd. Daarom mag de organisatie gebruik maken van plastic bekers, waarvan driekwart uiteindelijk gerecycled moet worden. Hiervoor staan afvalbakken op het terrein.

Als er bij het meezingfeest wel gebruikt zou worden gemaakt van hardcups, zou dit volgens de burgemeester zorgen voor enorme lange rijen bij het verlaten van het terrein. Dit is niet gewenst en daarom wordt er een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering mag volgens de landelijke regels, die volgend jaar ingaan, gemaakt worden.

Met Tilburg Zingt worden Koningsdag -en nacht afgetrapt op 26 april.

Pieter Soethout