Nieuw perron station Tilburg pas in 2026 in gebruik

Foto: Collin Beijk

Het vierde perron op station Tilburg wordt waarschijnlijk pas in 2026 in gebruik genomen. Dat heeft te maken met het uitstellen van werkzaamheden. Volgens ProRail zullen de reizigers hier in ieder geval de komende twee jaar geen last van hebben.

ProRail gaat het nieuwe perron op station Tilburg wel afbouwen, maar er zullen de komende jaren nog geen treinen stoppen. Tijdens het testen van de nieuwe seinen waren er in sommige gevallen namelijk veiligheidsproblemen. Daarom moeten de oude seinen weer gebruikt worden, maar die zijn een stuk groter. Ze passen niet in het nieuwe ontwerp.

En die seinen zijn belangrijk, want eigenlijk zijn het een soort stoplichten voor machinisten. Door die seinen krijgen ze bijvoorbeeld wel of geen toestemming om door te mogen rijden.

Geen grootschalig onderhoud mogelijk
Het vervangen van de seinen is een grote klus waar ProRail de komende jaren nog niet aan kan beginnen. Dat heeft te maken met werk aan het ‘derde spoor’ in Duitsland. Hierdoor rijden goederentreinen niet over de Betuwelijn, maar over de Brabantlijn en die komt langs Tilburg.

Er staan aan het begin van 2024 nog meer werkzaamheden gepland, onder andere aan perron 1 en ook aan de trappen moet het nodige gebeuren. De treden zijn smaller dan zou moeten en daardoor is de trap te steil. Hiervan zijn onoplettende reizigers soms de dupe geweest.

Het vierde perron moet ervoor zorgen dat er meer Intercity’s kunnen stoppen op station Tilburg. Eerder meldde ProRail dat het nieuwe perron op station Tilburg al in de zomer van 2023 klaar zou moeten zijn, maar dat is niet gelukt.

LEES OOK:
Station Tilburg heeft vanaf zomer 2023 een vierde perron

Pieter Soethout