Neurochirurgen ETZ krijgen drie miljoen euro voor onderzoek hersentumoren

TILBURG – De vakgroep neurochirurgie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ontvangt een subsidie van drie miljoen euro om het onderzoek naar behandelingen voor mensen met een hersentumor te verbeteren. Het geldbedrag is afkomstig van organisatie ZonMw, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Neurochirurgen Jeroen Verheul en Geert-Jan Rutten zijn er blij mee: “Omdat we nu verder kunnen werken aan een behandeling die zo goed mogelijk aansluit bij het leven van mensen na de ingreep. Zorg is maatwerk, en hoe preciezer we dat kunnen doen, hoe beter dat is voor onze patiënten.”

Met deze subsidie zijn er meerdere mogelijkheden om de behandeling van hersentumoren meer draaglijk te maken. Zo kan er meer informatie verzameld worden over de persoonlijke doelen van de patiënt en de structuur en functie van de hersenen. Ook worden er modellen ontwikkeld voor het voorspellen van individuele behandeluitkomsten.

“We gaan onder meer uitvoerige analyses maken van MRI-scans, om beter te kunnen voorspellen welke behandeling voor een deel van de hersentumoren het meest geschikt is: een operatie of bestralen met het Gamma Knife”, vertelt neurochirurg Jeroen Verheul.  “Maar in het project bouwen we ook de ReMIND-app verder uit. Deze revalidatie-app is speciaal ontwikkeld voor hersentumorpatiënten die moeite hebben met het oppakken van hun leven na de behandeling.”

Het belangrijkste is dus dat er een goede balans is tussen een goede behandeling van de ziekte en natuurlijk het persoonlijk functioneren van de patiënt. Voor nu is het nog lastig dit balans te vinden. Ook zit er verschil in de zorg per patiënt. “We willen voor elke patiënt een individueel zorgpad maken, dat precies op hem of haar is afgestemd”, aldus neurochirurg Geert-Jan Rutten.

Dani Mom