Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Nederlands kampioenschap kunstrijden verhuist van Den Haag naar Tilburg

De Ireen Wüst Ijsbaan gaat dit schaatsseizoen niet meer open. De vroege sluiting, zes weken eerder dan normaal, is het gevolg van een verlenging van de lockdown.
De Ireen Wüst IJsbaan | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het IJssportcentrum in Tilburg is in 2022 het toneel voor het Nederlands Kampioenschap kunstrijden. Tijdens het NK wordt ook de KNSB Challenge Cup gehouden, dit is een internationale wedstrijd waarin nationale en internationale toppers de strijd met elkaar aangaan. Het evenement staat gepland van 14 tot en met 27 februari.

Het is de eerste keer dat Tilburg de wedstrijd organiseert. Voorgaande jaren werd telkens voor Den Haag als locatie gekozen maar dit jaar viel de keuze dus op het IJssportcentrum. “We weten dat er een hele enthousiaste kunstrijgemeenschap in Tilburg leeft en de gemeente is bereid om drie jaren subsidie te verstrekken aan het evenement”, licht een woordvoerder van de KNSB de keuze toe.

“De Challenge Cup is de ideale voorbereiding op het WK.”

Doordat het evenement naast het NK ook de Challenge Cup bezit verwacht de organisatie grote namen op het ijs. “Met name uit Japan is er veel belangstelling om naar de cup te komen. De Challenge Cup is de ideale voorbereiding op het WK dat een maand later van start gaat.”

“Dat werkt motiverend en ondertussen strijd je met je Nederlandse concurrenten om de nationale titel.”

Het niveauverschil tussen de Nederlandse kunstrijders en de Japanse kunstrijders is volgens de woordvoerder groot, maar dat hoeft geen belemmering te zijn. “We zijn druk bezig om het verschil te verkleinen. Doordat je nu een wedstrijd in een wedstrijd hebt sta je tijdens het NK toch met schaatsers uit Japan op het ijs. Dat werkt motiverend en ondertussen strijd je met je Nederlandse concurrenten om de nationale titel.”

“Je kan een paar plannen op de plank hebben maar we doen alsof er niks aan de hand is.”

Vorig jaar werd het NK afgelast en ook dit jaar is de doorgang van het evenement door corona geen zekerheid. “We houden met verschillende scenario’s rekening. Je kan een paar plannen op de plank hebben maar we doen alsof er niks aan de hand is. Mocht het toch anders zijn, horen we dat wel en moeten we schakelen.”

Ook Tilburg is vertegenwoordigd op het NK. Julia van Dijk gaat namelijk in haar thuisstad voor de nationale titel. De 15-jarige kunstrijdster is vorig jaar verkozen tot talent van het jaar.

Gijs de Rooij