Natasja verspreidt al jarenlang warmte in Tilburg, wordt steeds moeilijker

Natasja hangt een sjaal aan een lantaarnpaal aan de Spoorlaan (foto: help je medemens de kou door)

Een sjaal om een paal gebonden of een klein pakketje op een bankje; misschien ben je ze al wel eens tegengekomen. Ze zijn niet kwijtgeraakt of verloren, maar ze worden weggelegd door Natasja van Alphen, die al sinds 2016 probeert wat warmte te bieden aan de mensen die het nodig hebben. ‘Ik trek me heel vlug iets aan van de problemen van anderen.’

In december 2016 begon Natasja met haar initiatief: help je medemens de kou door. Ze begon met een sjaal die ze zelf over had en knoopte die aan een paal in het Wilhelminapark. Inmiddels is haar initiatief uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. In maar liefst 49 gemeenten wordt, zoals Natasja het zelf zo mooi zegt, ‘warmte verspreid’. “Ik heb vandaag nog een oproepje gedaan, want we zitten dus bijna aan de vijftig steden. Mijn doel is nog steeds dat er in alle steden in Nederland warmte wordt verspreid”.

Bewust van armoede
Zelf komt ze uit een gezin met vier kinderen en haar ouders kregen de eindjes soms maar moeilijk aan elkaar geknoopt. Gelukkig, zegt ze zelf, heeft ze daar niet veel van hoeven merken. Maar daardoor is ze zich wel bewust van de problemen en zorgen die armoede met zich mee kan brengen.

Hard nodig
De Tilburgse merkt dat haar initiatief met de huidige energiecrisis nog harder nodig is. “Laatst liep ik met mijn gezin door de stad om eens naar de net geopende Emmapassage te gaan kijken. Toen nam ik een paar pakketjes mee en heb ze daar weggelegd. Toen we net een eindje verder gelopen waren, draaiden we ons om en zagen we dat de pakketjes al meegenomen waren.”

Er zijn volgens Natasja echt wel mensen die het hard nodig hebben. “Soms krijg ik naderhand een berichtje via Instagram of Facebook met een bedankje. Met één sjaal kun je al een lichtpuntje zijn in iemands leven.”

Afhankelijk van donaties
Toch wordt het juist alleen maar moeilijker om genoeg sjaals te krijgen.  Daarvoor werkt Natasja samen met verschillende partijen als Tante Pollewop en de Tilburgse Kringloop. “De eerste jaren kreeg ik vuilniszakken vol met sjaals. Nu moeten ze me helaas vertellen dat ze dat nog steeds heel graag willen, maar dat ze bijna niks meer binnen krijgen.” Ze is daarom steeds meer afhankelijk van donaties.

Pieter Soethout