Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Mireille betaalt zich blauw aan een parkeerplek voor de deur

Het Tilburgse beleid als het gaat om betaald parkeren tijdens feestdagen blijkt vaak onduidelijk te zijn
Foto: Omroep Tilburg

Er is genoeg parkeerplek voor de deur, maar je moet wel even een kleine honderd euro aftikken om er je auto weg te zetten. Het overkomt Mireille van Broekhoven. De parkeervergunningen zijn op en om toch bij haar huis te parkeren, moet ze een duurder abonnement afsluiten. “Ik heb het gevoel dat ik niet gehoord word.”

Eind 2021 komen Mireille en haar zoontje vanuit het buitenland terug naar Nederland. Na terugkomst kunnen ze tijdelijk bij haar ouders terecht, terwijl ze opzoek gaat naar een eigen plekje. Bezichtiging na bezichtiging, waar vaak meer dan twintig mensen op af komen. Uiteindelijk vindt ze haar appartementje in de binnenstad achter het Koningsplein, waar ze erg blij mee is.

“Dan zou ik om vier uur ’s nachts op moeten.”

Haar auto en dus een parkeerplek heeft ze bijvoorbeeld nodig om haar zoontje naar de opvang te brengen of naar haar werk in Breda te rijden. Parkeren in een vrije zone gaat niet. Dan zou ze een kwartier moeten lopen richting de AaBe Fabriek. “Ik moet ’s ochtends om half acht op mijn werk zijn. Daarvoor breng ik mijn zoontje nog weg en dan moet ik ook nog minimaal een kwartier lopen naar mijn auto. Dan zou ik om vier uur ’s nachts op moeten.”

Gelukkig was een parkeervergunning volgens de vorige eigenaar van haar appartement geen probleem. “Die kun je gewoon aanvragen, zei ze.” Zo’n vergunning kun je pas aanvragen als je ingeschreven bent op het adres. “Eind mei 2022 heb ik me ingeschreven en dan krijg je het te horen: je staat op plek zevenhonderd.”

“Die 99 euro kan ik heel goed voor andere dingen gebruiken.”

Op die lijst staan zowel mensen voor een eerste als tweede parkeerplek. Mensen die nog geen parkeervergunning hebben, krijgen voorrang op mensen die voor een tweede vergunning op de lijst staan. Uiteindelijk komt Mireille terecht op plek 38. Nu, een klein jaar later, staat ze op plek 27. “Als het zo doorgaat, moet ik nog drie jaar wachten voordat ik een eigen parkeervergunning heb.”

Dat gaat Mireille niet in de koude kleren zitten. Een parkeervergunning kost vier euro per maand. Over drie jaar zou dit dus 144 euro zijn. Doordat er geen vergunningen zijn, sloot ze een parkeerabonnement af. De kosten? 99 euro per maand. In drie jaar zou dit dus meer dan 3500 euro kosten. “In tijden dat alles toch al duurder wordt, kan ik die 99 euro heel goed voor andere dingen gebruiken. Helemaal als alleenstaande moeder.”

“Er lijkt geen centimeter speelruimte te zijn.”

Het contact met de gemeente loopt volgens Mireille allesbehalve soepel. “Ik heb de gemeente aangeschreven. Ze kan absoluut geen uitzondering maken. Ik moet maar gewoon 99 euro per maand betalen.” Ze vindt dat de gemeente niet netjes reageert. “Ik snap dat er regels zijn en dat er een bepaalde hoeveelheid vergunningen is. Er is altijd genoeg plek. Hoezo moet ik dan zoveel betalen als een vergunning maar vier euro kost? Er lijkt geen centimeter speelruimte te zijn.”

Mireille heeft toch nog hoop dat er een oplossing komt. “In het beste geval krijg ik met terugwerkende kracht geld terug, maar dat is ijdele hoop.” Mireille schreef onlangs een brief aan de gemeente om haar probleem nog eens aan te kaarten.

LEES OOK:
Inwoners Tilburgse binnenstad wachten al jarenlang op een parkeervergunning

Pieter Soethout