Inwoners Tilburgse binnenstad wachten al jarenlang op een parkeervergunning

Foto Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het aantal mensen dat op de wachtlijst staat voor een parkeerplaats in de binnenstad is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Eerder stonden er nog tussen de drie- en vierhonderd mensen op de wachtlijst. Inmiddels zijn dat er bijna zevenhonderd.

Wie in de binnenstad gaat wonen, komt in de eerste jaren meestal niet in aanmerking voor een parkeervergunning. Hoe lang het precies duurt voordat iemand zo’n vergunning heeft, is niet bekend. Dat vertelt een woordvoerder van de gemeente: “We registreren de historie van de wachtlijst niet, omdat die gekoppeld is aan persoonsgegevens.”

Ook verschilt de wachttijd per persoon. Om toch een beetje een beeld te kunnen schetsen van de huidige situatie: de nummer één op de wachtlijst van dit moment schreef zich in juli 2021 in. Ruim anderhalf jaar geleden dus.

Meer betalen
Aan een parkeervergunning kom je niet, maar je kunt wel een maandelijks parkeerabonnement afsluiten. Hiervoor betaal je net geen honderd euro per maand, terwijl een vergunning slechts vier euro kost voor dezelfde periode. Vreemd, vindt Frank Kriellaars van de VVD Tilburg. Tijdens het tweewekelijks vragenhalfuurtje kaart hij dit aan bij de wethouder. “Het lijkt er nu sterk op dat een parkeerplaats alleen mogelijk is als je meer betaalt.”

Daar is de wethouder het niet mee eens, want het zijn volgens hem twee hele verschillende producten. “Zo’n abonnement is bedoeld voor mensen die tijdelijk moeten parkeren in de binnenstad. Niet als structurele oplossing”, stelt wethouder Grashoff. Toch gebeurt het wel, want het blijft één van de weinige manieren om je auto in de binnenstad kwijt te kunnen.

Pieter Soethout