Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Mini-bos bij sbo Westerwel: leerlingen planten zo’n 1000 bomen

Leerlingen van sbo Westerwel in de Reeshof hebben zo’n 1000 bomen geplant aan het Biervlietplein. Deze bomen vormen samen een ‘tiny forest’, ofwel mini-bos.

TILBURG – Leerlingen van sbo Westerwel hebben onlangs zo’n 1000 bomen geplant aan het Biervlietplein. Deze bomen vormen samen een zogeheten tiny forest, gelegen tegenover sbo Westerwel. De aanleg van het mini-bos is een initiatief van gemeente Tilburg en is tot stand gekomen in samenwerking met IVN Natuureducatie, Scouting Rey de Carle en sbo Westerwel.

“De leerlingen hebben echt een ontzettend leuke dag gehad”, vertelt leerkracht Femke Stokkermans van sbo Westerwel. “Superleuk, de kinderen hebben zo ontzettend genoten. Ze zijn allemaal heel betrokken en enthousiast over ‘ons bos’. Want ze zien het nu echt als hun bos. Alle leerlingen hebben een boom geplant, met daaraan een plaatje met hun naam erop. Zo hebben ze allemaal een eigen boom en een eigen stukje mini-bos dat ze gaan onderhouden.” Dat het ook voor de leerlingen een dag is om niet te vergeten, blijkt uit de reacties: “Ik vond het zo leuk, ik ga na school weer meehelpen!”, vertelt Chloe (10 jaar).

Geen tegels maar groen

Een tiny forest is een klein bos, ter grootte van een tennisbaan, dat bestaat uit struiken en bomen die hier goed groeien. Zo’n bos ontstaat niet zomaar, er is hard gewerkt door alle leerlingen, leerkrachten en medewerkers van IVN. In totaal zijn er 1000 boompjes geplant door de kinderen van de middenbouw (in de leeftijd van 9, 10 en 11 jaar). Zij keken hun ogen uit en zagen tijdens het graven talloze insecten en regenwormen voorbijkomen. Een leerzame dag, zo vond ook leerling Lorenzo (9 jaar): “Ik vind het planten superleuk, thuis kan ik dat niet omdat we daar alleen maar tegels hebben.”

Opbloeien tijdens buitenles

Naast de aanplant van de bomen, is er in het mini-bos ook een buitenlokaal gemaakt. Met kleine boomstammen als stoelen en omringd door groen kunnen de leerkrachten van sbo Westerwel straks natuurlessen geven in het bos. Dat is voor de kinderen echt een aanwinst vindt Femke. “Buiten les krijgen is toch echt anders dan in een klaslokaal. We zien veel leerlingen opbloeien als ze buiten zijn.”

Samenwerking met de buurt en scouting

Het mini-bos is bestemd voor de hele buurt, de nabijgelegen scoutinggroep Rey de Carle en voor de basisschool. Buurtbewoners krijgen de kans om elkaar te ontmoeten in het mini-bos. Het onderhoud voeren ze samen uit.

Het bos aan het Biervlietplein is het derde mini-bos dat door de gemeente is aangelegd binnen de bebouwde kom van de stad. Het bos heeft ook een naam toegewezen gekregen, namelijk Little Forest. Deze naam is door de buurt bedacht en unaniem gekozen door alle betrokken partijen.

Kees-Luc Simons