‘Long Live Fashion!’ Design Contest: Jouw werk in een museum?

Het TextielMuseum en BANK15 zoeken talent voor de ‘Long Live Fashion!’ Design Contest. De opdracht bestaat uit het ontwerpen van kleding die is gemaakt van tweedehands textiel.
Foto: Coco Olakunle

TILBURG – Het TextielMuseum en BANK15 zijn op zoek naar talent voor de ‘Long Live Fashion!’ Design Contest. De opdracht bestaat uit het ontwerpen van duurzame kleding op basis van tweedehands textiel. De twee winnende concepten worden in een speciale textiele microfactory in de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ in productie genomen. Iedereen is welkom om tot en met 30 mei een voorstel in te sturen.

Met de ontwerpwedstrijd roepen het TextielMuseum en BANK15 jonge makers op om na te denken over een duurzame toekomst van kleding. Suzan Rüsseler is conservator bij het museum. Ze licht toe: “De textielindustrie is, op olie na, de meest vervuilende industrie en kent vele misstanden. Voor de productie van de enorme hoeveelheden textiel en kleding betalen mens en milieu dus een zware tol. En toch verdwijnt een groot deel van de kleding nooit verkocht of weinig gedragen in ons huisvuil of in tweedehandszaken. Met deze wedstrijd nodigen we mensen uit om actief mee te denken over een duurzame invulling van tweedehands textiel.” De winnende concepten van de Design Contest maken later dit jaar deel uit van de textiele microfactory in de tentoonstelling Long Live Fashion!, waar ze voor bezoekers in productie worden genomen.

Van tweedehands textiel naar duurzame mode

Uitgangspunt voor de wedstrijd is de vraag: Hoe kun je als ontwerper van tweedehands textiel duurzame mode maken? De microfactory in de expositie geeft inzicht in hoe textiel tot stand komt. Ook brengt deze meerdere werkprocessen, die normaal verspreid plaatsvinden in fabrieken, samen op één plek. In de Design Contest worden makers uitgedaagd om voor deze factory verrassende en draagbare kleding te ontwerpen. Onder begeleiding van studenten van het ROC Tilburg, School voor Mode, worden de ontwerpen dan ter plekke gemaakt.

Long Live Fashion!

De Design Contest vindt plaats in aanloop naar de tentoonstelling Long Live Fashion!, die 25 september opent voor publiek. De expositie is een samenwerking van het TextielMuseum met ontwerpers zoals Christien Meindertsma en Harm Rensink. De tentoonstelling zoomt in het bijzonder in op de vraag hoe consument en ontwerper een circulaire keten van textiel tot stand kunnen brengen. Hoe gaan we om met kleding? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? Kloppend hart van de tentoonstelling is dus de microfactory. Textiel wordt gerecycled tot nieuwe stof en krijgt er vervolgens een nieuw leven als fashion item.

Jouw duurzaam modeontwerp

Heb jij altijd al een keer deel uit willen maken van een tentoonstelling in het TextielMuseum? En droom je ervan dat mensen jouw duurzaam ontwerp dragen? Het museum biedt nu dus samen met BANK15 deze kans. Deelnemers aan de wedstrijd hebben nog tot en met 30 mei de tijd om hun ontwerp, concept met motivatie en drie foto’s van het prototype in te sturen. Na sluiting beoordeelt de jury alle inzendingen. Op 11 juni maakt deze dan de shortlist van vijf makers bekend. Nadat de jury met deze vijf makers in gesprek is gegaan, volgt op basis hiervan op 1 juli de aankondiging van de twee winnaars.

Kees-Luc Simons