Minder bussen door personeelstekort, minimaal tot na de kerstvakantie

Foto: Collin Beijk

Arriva heeft te weinig personeel en houdt daarom langer vast aan de vakantiedienstregeling. Tot nu toe betaalde de provincie honderd procent van de ritten, ook al werden ze niet gereden. Daar lijkt vanaf december verandering in te komen.

Arriva rijdt al vanaf eind mei volgens de vakantiedienstregeling. Dat betekent dat er minder bussen rijden, waardoor reizigers langer moet wachten. Na de zomer zouden alle bussen weer gaan rijden, maar er zijn te weinig buschauffeurs, waardoor dit niet gaat.

Telkens stelt het vervoersbedrijf de terugkeer naar de reguliere dienstregeling uit. Nu gaat het tot na de kerstvakantie duren. Dan gaat Arriva kijken of het mogelijk is om meer ritten te rijden.

honderd procent betaling
Sinds de coronacrisis kreeg Arriva alle ritten, ook die ze niet rijdt, uitbetaald. Daar gaat vanaf volgende maand verandering in komen, vertelt gedeputeerde Suzanne Otters. “De provincie is van plan om de ritten die niet gereden worden ook niet langer uit te betalen. Tot nu toe hebben we dat wel gedaan, ook al werd er minder gereden.” Dit deed de provincie tot nu toe met geld vanuit het Rijk.

Arriva geeft aan niet van het stoppen van de betaling te schrikken. “Wij hebben wekelijks contact met de provincie”, vertelt een woordvoerder. “Dus dit is voor ons geen verrassing en het zal ook geen problemen opleveren.” De ritten die niet worden gereden, leveren dan wel geen geld op, maar ze kosten ook niets. Verder vertelt de woordvoerder dat de reizigers van de verandering niets van gaan merken.

Vervelend voor reizigers
Ook stelt hij dat het personeelstekort nog altijd niet is opgelost. “We zijn druk bezig met een wervingscampagne, maar daarvan zien we de resultaten pas over een paar maanden. Het is vooral vervelend voor de reizigers. Al moet ik wel zeggen dat het in het streekvervoer alweer een stuk beter gaat. In de grote steden valt nog veel winst te behalen.”

Pieter Soethout