Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Vijf nieuwe evenementen in Tilburg krijgen subsidie

Terwijl corona alle evenementen platlegt, slaan Draaimolen Festival en R-Newt Jongerenwerk de handen ineen om jongeren de fijne kneepjes van het draaien te leren.
Festival Draaimolen krijgt ook volgend jaar subsidie (foto: Omroep Tilburg).

Gemeente Tilburg kent aan totaal 44 evenementen subsidie toe in 2023. Bovendien is er voor komend jaar ook flink meer geld beschikbaar in vergelijking met vorig jaar. In 2021 kregen de evenementen ongeveer zes ton toegekend. Voor 2023 is dit 871.600 euro. Naast de bekende jaarlijks terugkerende evenementen zoals Kaapstad, Draaimolen en de Meimarkt, krijgt Tilburg er vijf nieuwkomers bij.

Organisatoren van evenementen kunnen ieder jaar subsidie aanvragen. Vorig jaar kregen 29 evenementen in en rond Tilburg geld van de gemeente. Voor volgend jaar zijn dat er dus vijftien meer.

Wijkevenementen
Met die subsidie wil de gemeente evenementen stimuleren die bijdragen aan verbinding en die nationaal of internationaal opvallen. Volgens wethouder Sport en Evenementen, Maarten van Asten, is zo’n subsidie heel belangrijk voor organisatoren. “Met dit bedrag kunnen we de evenementen naar een hoger niveau tillen.”

Meer evenementen in de wijk krijgen volgens de wethouder ook een financiële slag om de arm. Zo hebben Biezenmortel Bruist, Festival GloBe, Dorpsquiz Berkel-Enschot, Sint Job Pleinfeest, en Wilhelminapark viert de zomer subsidie gekregen voor volgend jaar. “We vinden het belangrijk dat naast die grote, jaarlijkse evenementen, ook kleinere evenementen in de wijk een kans krijgen. Die zijn vaak kleinschaliger en gericht op de mensen die in de directe omgeving wonen.”

Nieuwkomers
Bovendien krijgt Tilburg er volgend jaar vijf nieuwe evenementen bij: Festival Kumba Kumusha, Kleur het Stadsforum, Tilburgs Comedy Festival, Tweedehands het Festival en Wij zijn 13. Eind december is de Evenementenkalender van 2023 te vinden op de website van de gemeente Tilburg.

Edita Saakian