Midpoint en MindLabs sluiten een overeenkomst voor verslimmen regio

Ontwikkelingsorganisatie Midpoint Brabant en knooppunt van kennis en innovatie MindLabs zijn een officiële partnerovereenkomst aangaan. Het doel is de regio Midden-Brabant verder verslimmen.
Van links naar rechts: Bas Kapitein, Fred van der Westerlaken, Berend de Vries en Loet Visschers bij de bouwlokatie van MindLabs in de Spoorzone

TILBURG – Na de laatste twee jaar al te hebben samengewerkt in diverse projecten, zijn Midpoint Brabant en MindLabs een officiële overeenkomst aangegaan. Het doel: de regio Midden-Brabant verder verslimmen. Aan de ene kant is Midpoint Brabant de organisatie van ondernemers, onderwijs, overheden en maatschappelijke partijen voor regionale ontwikkeling in Midden-Brabant. MindLabs is aan de andere kant een knooppunt van kennis en innovatie voor kunstmatige intelligentie en menselijk gedrag. Beide werken vanuit de Spoorzone. Midpoint Brabant zit in Gebouw 88, eind dit jaar neemt MindLabs zijn intrek in een nieuw gebouw naast de LocHal.

De overeenkomst is op donderdag 8 april ingeluid door Bas Kapitein (ontwikkelingsorganisatie Midpoint Brabant), Loet Visschers (knooppunt van kennis en innovatie MindLabs), Fred van der Westerlaken (MindLabs, Onderwijsgroep Tilburg, en Midpoint Brabant) en ook Berend de Vries (Midpoint Brabant en wethouder Tilburg).

Het verbeteren van de samenleving

Bas Kapitein licht toe: “MindLabs vervult een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van Midden-Brabant als mkb-regio. We richten ons allebei op het verbeteren van de samenleving. Dit doen we met een aanpak waarbij de mens centraal staat. We testen innovaties en brengen deze ook in de praktijk. Centraal hierbij staan digitalisering, circulaire economie, energietransitie en talentontwikkeling. We leggen de focus op maakindustrie, logistiek, vrijetijdsbesteding en kennisintensieve dienstverlening. Door nauw samen te werken kunnen we onze programma’s extra kracht bijzetten.”

Smart technologie

MindLabs is in 2019 opgericht door Tilburg University, Fontys, ROC Tilburg, gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant. Loet Visschers: “Met nieuwe technologie brengen we maatschappelijke opgaven dicht bij de samenleving. Dit doen we met virtual & augmented reality, gaming, robotica en taaltechnologie. Onze ‘smart’ aandachtsgebieden sluiten naadloos bij elkaar aan. Midpoint Brabant heeft samen met diverse partners de Regio Deal Midden- en West-Brabant gerealiseerd, met onder meer vijf projecten voor MindLabs. Bij het nieuwe initiatief Smart MKB werken we nauw samen om regionale mkb-bedrijven te ondersteunen bij digitalisering.”

Kennis-as

“Met sleuteltechnologieën in kunstmatige intelligentie kunnen we de grote opgaven van de provincie, het Rijk en Europa versnellen”, aldus Fred van der Westerlaken. Hij vervolgt: “Het partnerschap tussen Midpoint en MindLabs is bovendien een vliegwiel voor de kennis-as van Hart van Brabant, de zone van de universiteit tot en met de Spoorzone. Deze is verbonden met regionale knooppunten, zoals de Smart Industry hub Gate2, Huis van de Logistiek, House of Leisure, Station88 en de Up New centra. Bij de gezamenlijke projecten benutten we natuurlijk ook onze kracht in onderwijs en onderzoek.”

Innovatie

“De samenwerking tussen Midpoint en MindLabs is van groot belang voor het versnellen van de digitalisering van de Midden-Brabantse economie”, concludeert Berend de Vries. “Hiermee krijgt bovendien de Spoorzone een extra impuls, als hart van de sterk opbloeiende digitale sector. Dit is een van de speerpunten van de strategie voor regionale economische ontwikkeling van Midpoint Brabant. Maar ook van het beleid Next Economy van gemeente Tilburg. Startups vormen hierbij een belangrijke factor. MindLabs trekt met haar broedplaats Startup Kitchen nieuwe bedrijven aan die met kunstmatige intelligentie aan de slag gaan. Zij kunnen gebruik maken van de expertise en begeleiding die Midpoint aan startups biedt.”

Kees-Luc Simons