Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Mete Erker Trio plus 1 haalt enorm veel inspiratie uit vrije jazz van de jaren 60 en 70

Paradox zendt voorlopig elke vrijdag online concerten uit van Nederlandse jazzgroepen. Op 16 april een concert van Mete Erker Trio + 1.

TILBURG – Via de site van Paradox zijn vrijdags live concerten van jazzgroepen te volgen. Op 16 april een band die saxofonist Mete Erker speciaal voor de gelegenheid heeft samengesteld. Aanvang 20.30 uur.

Het eerste album van het Mete Erker Trio was geïnspireerd op mid-tempo grooves, swingend en stuwend, en zoals we al wel kennen van de jazz van vroeger. Op het tweede, live opgenomen, album was het geluid van de groep verschoven naar meer extrovert. Met Trio plus 1 zet Erker deze trend nu verder door en gaat hij ook nog terug naar zijn eerste bron van inspiratie: de vrije jazz van eind jaren 60, begin jaren 70.

De band die Erker speciaal voor vrijdag heeft geformeerd bestaat naast hemzelf uit drie jonge, eigenwijze musici: pianist Floris Kappeyne, bassist Tijs Klaassen en drummer Wouter Kühne.

Mete Erker

Erker is een saxofonist die muziek zo op zijn eigen manier benadert. Hij speelde tot nog toe met grootheden als Peter Erskine, David Liebman, Dudu Ndiaye Rose en Winston Mankunku. Maar hij draait hier in het land ook al jaren aardig mee in de scene, van New Cool Collective tot Conny Janssen Danst.

Daarnaast is hij drijvende kracht achter het Artvark Saxophone Quartet, het collectief Estafest, het Mete Erker Trio en het duo Mete Erker & Jeroen van Vliet. Met het duo en trio treedt hij als solist op de voorgrond.

Erker neemt alle ruimte om zijn eigen spel te spelen, open en direct, vers van de lever.

In de projecten waar Erker bij betrokken is voegt hij een eigen signatuur toe aan het klankbeeld; solistisch of onderhuids, en altijd in dienst van de muziek.

Werk

In 2015 ging eerst Erkers project Near East Up North in het Muziekgebouw aan ’t IJ in première. Het gaat hier om een suite die geschreven is door Martin Fondse, en die is uitgevoerd door het ensemble Asko|Schoenberg en de Turkse Derya Türkan. Derya heeft inmiddels naam gemaakt door wat hij zoal weet te toveren uit het snaarinstrument de kemençe.

In 2016 nam daarna Estafest zijn derde album op in het Budapest Music Centre.

Het jaar 2017 stond in het teken van de release van maar liefst vijf nieuwe cd’s: Live! (Mete Erker Trio), Linden (Fuchs, Erker en Van Vliet), Trance en Homelands (Artvark), Bayachrimae (Estafest).

En 2019 stond tot slot geheel en al in het teken van de release van PLUIS van Mete Erker & Jeroen van Vliet.

Mete Erker sax, Floris Kappeyne piano, Tijs Klaassen bas, Wouter Kühne drums

Kees-Luc Simons