Met uitsterven bedreigde banteng geboren in Safaripark Beekse Bergen

De banteng die onlangs in de Beekse Bergen is geboren is een mannetje genaamd Arthur. Volgens dierenverzorgster Yvonne Vogels doet het kalf het goed.
Banteng-kalf Arthur | Foto: Safaripark Beekse Bergen

HILVARENBEEK – Afgelopen week heeft Safaripark Beekse Bergen een pasgeboren banteng mogen verwelkomen. De rundersoort, die met uitsterven wordt bedreigd, komt niet veel voor in de Nederlandse dierentuinen. Bantengs komen maar in drie dierenparken voor in ons land.

De pasgeboren banteng is een mannetje genaamd Arthur. Volgens dierenverzorgster Yvonne Vogels doet Arthur het goed en is hij gelukkig gezond. “Hij is ’s nachts geboren, midden in de groep. Eigenlijk gaat dat altijd zo in de natuur.” Vertelt Vogels. Hij drinkt goed bij zijn moeder Lana en ze staan samen met zijn tweetjes in de kudde. Door de komst van Arthur telt Safaripark Beekse Bergen nu acht bantengs, Arthur zit in een kudde met één volwassen stier en zes vrouwtjes. Volgens het park is het zeldzame banteng-kalf meer dan welkom.

Bantengs

De banteng is een rundersoort die van nature voorkomt in Myanmar, Thailand, Indochina en op Borneo, Java en Bali. Het dier wordt met uitsterven bedreigd doordat de leefgebieden worden vernield door palmoliewinning, bastaardering met huisrunderen en door trofeejacht. Bantengs worden zo’n 180 tot 225 centimeter lang en 160 centimeter hoog en zijn zo’n 400 tot 900 kilogram zwaar. 

Bron: Safaripark Beekse Bergen

Janneke Timmermans