Maarten van Rossem schetst zijn kijk op het Westen

Aan de hand van de actualiteit en in het licht van de geschiedenis analyseert Maarten van Rossem op eigen wijze de ontwikkelingen die we doormaken.
Foto: Artem Podrez / Pexels

TILBURG – Rustend hoogleraar van Universiteit Utrecht Maarten van Rossem is donderdag 10 september te gast in Paradox als spreker bij het Hartslagcafé.

Maarten van Rossem spreekt die dag over westerse waarden en politieke realiteit. Aan de hand van de actualiteit en in het licht van de geschiedenis analyseert hij op heel eigen wijze de ontwikkelingen die we vandaag de dag doormaken. Alles kan dan aan de orde komen. Maar uiteraard is er geen ontkomen aan de politieke gevolgen van corona, de koers van verdeeld Europa en de strijd om het presidentschap in Amerika die oplaait.

Soft & hard power

De vraag die daarachter ligt is of westerse waarden zoals vrijheid, democratie, rechtvaardigheid en waarheid wel echt zo breed worden gedeeld als men vaak denkt. En of deze waarden wel genoeg gevolg krijgen in de westerse politiek van dit moment.

Ook geopolitiek is hierbij van invloed. Vormt het Westen nog altijd een krachtig blok ten opzichte van de grootmachten China en Rusland? Of lijdt het Westen onder interne verdeeldheid en opportunisme?

Vertrouwen in Instituties

Deze avond staat in het teken van het thema ‘Vertrouwen in Instituties’. Voor een weerbare samenleving is het nodig dat instituties met hun tijd meegaan en dat deze vertrouwen blijven genieten van de mensen die het aangaat. Instituties geven vorm aan gedeelde waarden en ze zijn continu onderwerp van discussie. Maar zijn de instituties die het Westen vormgeven nog steeds bij de tijd?

Het Hartslagcafé is een initiatief van Studium Generale van Tilburg University.

De lezing van Maarten van Rossem zal gratis te volgen zijn via een livestream. De link daarvoor is op de dag zelf op de site van Paradox te zien.

Kees-Luc Simons