Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Met je fiets naar de stad levert de voedselbank geld op

Wanneer je in december je fiets stalt in een van de fietsenstallingen in het centrum doneert de gemeente geld aan de voedselbank of Quiet. Het geld wordt gebruikt om Tilburgers die het financieel moeilijk hebben een steuntje in de rug te geven.

Per fiets doneert de gemeente acht eurocent. In totaal verwacht ze dat er tussen de vijf- en zevenduizend euro wordt weggegeven. Er doen vier fietsenstallingen mee: die op het Pieter Vreedeplein, bij de Katterug, op de Heuvel en bij de Concertzaal. Het stallen van je fiets is hier gratis en in de laatste maand van het jaar zijn de stallingen feestelijk aangekleed.

Meerdere redenen
De gemeente heeft een aantal redenen voor de actie. Ten eerste om de goede doelen te steunen, maar ook om fietsen te stimuleren, omdat het gezond is en goed voor het milieu. Ook is de binnenstad dan voor iedereen beter bereikbaar als er meer mensen met de fiets komen.

De persoon die zijn fiets komt stallen, mag zelf kiezen aan welk goed doel de gemeente geld doneert. De Tilburgse Voedselbank zorgt voor mensen die door wat voor reden dan ook geen voedsel meer kunnen kopen. Producten die niet meer kunnen worden verkocht, maar te eten of te drinken zijn, worden afgegeven bij de voedselbank.

Goede doelen
De voedselbank in Tilburg heeft te maken met een enorme stijging van aanmeldingen. In maart kregen bijna vijfhonderd gezinnen wekelijks een voedselpakket, maar dat is inmiddels opgelopen naar bijna negenhonderd.

De andere optie is stichting Quiet, waarvan het doel is om armoede op allerlei mogelijke manieren te verzachten. De organisatie laat mensen leuke dingen doen, waardoor ze hun zorgen even vergeten. Hierbij kun je denken aan een dagje naar de Efteling of het vieren van een verjaardagsfeestje. 

De actie loopt tot en met 31 december en daarna maakt de gemeente bekend welk bedrag er aan beide goede doelen wordt gedoneerd.

LEES OOK:
Voedselbanken worden overspoeld met nieuwe gezinnen: aanmeldstop dreigt

Pieter Soethout