Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bijzonder aanzoek in De Pont: ‘Een vrouw van goud’

Renate werd na haar performance blij verrast (foto: Edita Saakian).

Een wel héél bijzonder aanzoek in museum De Pont in donderdagavond: Tilburger Jorn van Trier (39) vroeg daar zijn vriendin en beeldend kunstenaar Renate Engelen (43) ten huwelijk. Terwijl ze de laatste E- mineur aansloeg op een elektrische gitaar snelde Jorn zich met een trappetje naar het podium. Onder toeziend oog van familie, vrienden en medewerkers van het museum ging hij op z’n knieën voor Renate.  

Niet alleen de families, maar ook medewerkers van de Pont waren nauw betrokken bij het aanzoek. Renate is namelijk beeldend kunstenaar en sinds enkele weken te vinden in de Pont. Ze vertolkt daar het werk van de IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson: ‘Woman in E’. Een performance waarbij een vrouw, gekleed in een gouden jurk voortdurend het akkoord E-mineur aanslaat.

“Voor mij is Renate een vrouw van goud.”

Voor het aanzoek is zelfs contact gelegd met de IJslandse kunstenaar. “We moesten Ragnar natuurlijk wel even om goedkeuring vragen. Die vond het super en heeft zelfs een videoboodschap voor haar gemaakt”, vertelt Jorn trots. Het aanzoek moest dan ook gebeuren in het museum, vond hij: “Voor mij is Renate een vrouw van goud, van binnen. Nu straalt ze dat uit naar buiten in haar gouden jurk en schoenen. Het enige wat ik vond ontbreken, was een gouden ring.”

Ookal staat de E-mineur te boek als akkoord van melancholie en liefdesverdriet: dat staat haaks op het liefdesverhaal van Jorn en Renate. Dat begon drie jaar geleden op het Draaimolen festival in Tilburg. Een klassiek geval van liefde op het eerste gezicht.

“De ziekte MS kwam hard binnen, maar heeft ons sterker gemaakt.”

Een jaar geleden kreeg Jorn minder goed nieuws. Er werd bij hem de ziekte MS ontdekt. “Dat kwam heel hard binnen, maar eigenlijk heeft het ons nog dichterbij elkaar gebracht”, vertelt Jorn. Ze lieten zichzelf niet uit het veld slaan: Jorn is hard gaan sporten en samen met Renate gezonder gaan leven. “Ik ben 30 kilo afgevallen in een jaar. Over drie maanden horen we of mijn medicatie aanslaat, dus we zijn nog een beetje in spanning, maar ik voel me gezonder en gelukkiger dan ooit.”

Edita Saakian