Meer dan honderd miljoen euro voor verbouwingen ETZ

De achterzijde van het ETZ wordt uitgebreid met een acuut centrum en een nieuw kliniekgebouw (Beeld: Impressie ETZ).

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg ontvangt een financiering van 115 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) en de Nederlandse BNG Bank. Met dit bedrag kan het ziekenhuis met een flinke renovatie beginnen.

Een belangrijk onderdeel van deze investering is de bouw van een nieuw centrum voor acute zorg, dat een breed aanbod aan diensten zal bieden. Eerste hartzorg, een huisartsenpost en zelfs een helikopterplatform bij het ETZ moet worden gerealiseerd.

Nog eens honderd miljoen

Daarnaast zal er een zorggebouw met tachtig nieuwe bedden komen. Dit is pas fase 1 en wordt naar verwachting in 2026 opgeleverd. Gerard van Berlo, bestuurslid van het ETZ, is blij met de financiering voor het plan: “Deze overeenkomst is cruciaal voor de realisatie van dit nieuwbouwproject. Dankzij de verkregen financiering kunnen we op tijd beginnen.”

Het ETZ heeft daarnaast nog meer plannen voor fase 2. Naar verwachting zal het ziekenhuis de komende jaren nog eens honderd miljoen euro van de EIB krijgen. De tweede fase, die in 2031 klaar moet zijn, omvat een tweede kliniekgebouw met ongeveer 120 bedden plus een afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde. Daarbij komt er een apotheek, nieuwe operatiekamers en een parkeergarage.

(Beeld: Impressie ETZ).

Dit is niet de eerste keer dat het ETZ financiering ontvangt van de EIB. In 2017 werd ook al geld verstrekt voor het moderniseren van de gebouwen en de introductie van een nieuw elektronisch patiëntendossier.

Robert de Groot, vicevoorzitter van de EIB, benadrukt het belang van investeringen in de gezondheidszorg in Nederland, vooral gezien de vergrijzende bevolking. “De EIB streeft ernaar levensomstandigheden te verbeteren. Dat doen we onder andere door langetermijnfinancieringen. Dit project met ETZ is daar een duidelijk voorbeeld van.”

Het ETZ wil in 2050 de CO2-uitstoot met 95% verminderen (ten opzichte van 2010). Daarom zal het energieverbruik van de nieuwe gebouwen veel lager zijn dan wettelijk vereist. De nieuwe gebouwen zijn daarom gasloos, voorzien van ledverlichting en het ETZ wil daarnaast regenwater opvangen.

LEES OOK:
Online consulten psychiatrische zorg in het ETZ neemt toe
Nieuwbouwplannen ETZ: Eerste hulp verhuist en extra operatiekamers

Tristan Kans