Nieuwbouwplannen ETZ: Eerste hulp verhuist en extra operatiekamers

De nieuwbouw wordt aan de achterzijde van het ETZ Elisabeth via een gang verbonden met het bestaande gebouw. (Foto: ETZ)

Alle spoedzorg en verpleegafdelingen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) verplaatsen vanaf 2026 naar de nieuwe locatie. Het nieuwe pand wordt achter het ETZ Elisabeth gebouwd. Dit kondigt het ETZ aan in hun nieuwe bouweisen voor het Elisabethziekenhuis.

In de nieuwbouw van het ETZ Elisabethziekenhuis zal de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp komen. Ook de Eerste Hart Hulp (EHH), nu gevestigd in het ETZ TweeSteden, verhuist naar de nieuwbouwlocatie. “Het ETZ is het traumacentrum voor Noord-Brabant en beschikt over voorzieningen en specialisten voor traumapatiënten”, vertelt zorgmanager Robert Janssen.

Spoedhulp
Het nieuwe gebouw zal bestaan uit zes verdiepingen. In het pand komt een nieuwe verpleegafdeling met enkel eenpersoonskamers, zes extra operatiekamers en een nieuw acuut centrum. De Huisartsen Spoedpost, die nu in een pand aan de Lage Witsiebaan zit, zal verhuizen naar de nieuwbouw. Ook komt er een helikopterplatform voor de traumahelikopter en een parkeergarage.

Daarnaast komt er in het gebouw een spoedplein. Hier kunnen veel mensen terecht voor Spoedhulp, zoals kwetsbare ouderen, mensen met psychische problemen en slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld. Ook voor acute mondzorg komt een plekje; Dienstapotheek Tilburg en Mondzorg Midden-Brabant komen hier te zitten.

Duurzaam
Volgend jaar begint de bouw van de nieuwbouwlocatie, die via een gang verbonden wordt met het huidige ETZ Elisabeth. Ze streven voor een zo duurzaam mogelijke bouw. “De nieuwbouw maakt straks geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. De nieuwbouw krijgt een uitgebreid ondergronds netwerk voor verwarming en koeling en wordt volledig gasloos”, legt Wessel Griffioen, manager vastgoed en facilitair, uit.

Marjo van Yperen