Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Meer coffeeshops in Tilburg door hoge bezoekersaantallen

Coffeeshop Toermalijn in de wijk Theresia in stadsdeel Oud-Noord | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Er komen mogelijk twee nieuwe coffeeshops bij in Tilburg, blijkt uit het Tilburgs Coffeeshopbeleid. In Tilburg komen er namelijk gemiddeld 250.000 bezoekers per jaar naar iedere coffeeshop en dat is meer dan het gemiddelde van andere steden.

Het hogere aantal bezoekers is voor de gemeente reden om de ruimte te bieden aan twee extra locaties. Het gemiddelde van de zuidelijke provincies ligt op gemiddeld 210.000 bezoekers per coffeeshop per jaar. In Tilburg ligt dit aantal dus een stuk hoger. Dit is op te vangen met twee extra coffeeshops.

Een van de grootste
Tilburg heeft er op dit moment elf en is daarmee één van de Brabantse gemeentes met de meeste coffeeshops. De richtlijn is één coffeeshop per 40.000 inwoners. Dat betekent dat er in onze gemeente eigenlijk vijf zouden moeten zitten. Toch wil de gemeente nog verder groeien om het grote aantal bezoekers beter op te kunnen vangen.

Het aantal coffeeshops in Tilburg kan dus groeien naar dertien, maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo mogen ze niet in de buurt van scholen, andere coffeeshops, jongerencentra of een daklozenopvang liggen. Ook mag het niet in een woonstraat liggen, moet het buiten de ringbanen liggen, maar dan weer niet in het buitengebied. Ook moeten mensen er goed kunnen parkeren.

Loting
Nadat mensen in december hun verzoeken in kunnen dienen, worden deze na 15 januari beoordeeld. Wanneer alles klopt gaan deze partijen door naar de volgende ronde. Hier volgt dan loting, waaruit twee belangstellenden worden gekozen. Zij mogen dan aan de slag met het aanvragen van een horecavergunning.

In andere Brabantse steden ligt het aantal coffeeshops over het algemeen lager. In Den Bosch zijn er ‘maar’ vijf, Breda telt er acht en in Eindhoven zijn het er iets meer, namelijk twaalf. Roosendaal heeft er helemaal geen. In de omliggende gemeentes van Tilburg zijn er bijna geen.

Pieter Soethout