Lagere energiekosten voor 168 huishoudens in Tilburg

Deze huizen hebben nu een beter energielabel (foto: Tiwos).

Rondom het Visserijplein en de Tuinbouwstraat zijn zo’n 168 woningen duurzamer gemaakt. Door de verbeteringen zal de energierekening van de bewoners een stuk lager uitvallen. ‘Het zorgt ook voor een groter wooncomfort.’

De woningen zijn van woonstichting Tiwos. Het gaat om 168 woningen, waarvan de meeste sociale huur zijn. “Omdat het gaat om verschillende woontypen hebben we per woning bekeken welke maatregelen er uitgevoerd moesten worden”, laat een woordvoerder van de woonstichting weten.

Isolatie
De woonstichting heeft vanaf vorig jaar verschillende werkzaamheden uitgevoerd bij de woningen. Vooral op het gebied van isolatie. Zo werden vloeren beter geïsoleerd en bij woningen waar het tochtte, werden de kieren dicht gemaakt.

De bewoners krijgen geen huurverhoging. De huurder gaat er dus op vooruit: door de verbeteringen daalt de energierekening, terwijl de huurprijs gelijk blijft. “Bovendien zorgt het voor een groter wooncomfort.”

Verduurzaming
In 2022 maakten corporaties samen met gemeenten en het Rijk de afspraak om al hun woningen met een E-,F- of G-label versneld te verduurzamen. Ze richtten daarvoor het Brabantse Duurzaamheids Alliantie (BDA) op. In 2028 moeten alle aangesloten woningen een beter energielabel krijgen. De woonstichting maakt hiermee een als één van de eerste woonstichtingen de stap naar het verduurzamen van de sociale huursector.

Edita Saakian