Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Kunstmatige intelligentie staat komende maand centraal in de LocHal

Vakjury’s hebben op meerdere vlakken gekeken naar de bibliotheken die kans maakten op de titel Beste Bibliotheek van Nederland. Daarnaast kon het publiek ook stemmen op hun favoriete bibliotheek.
De LocHal in Tilburg | Foto: Omroep Tilburg

Tijdens de AI-parade in de LocHal kom je van alles te weten over de kansen, maar ook gevaren die kunstmatige intelligentie met zich mee brengt. De hele maand mei valt er van alles te beleven. Zo kunnen mensen hun eigen AI-kunstwerk maken of kunnen kinderen leren een eigen robot te programmeren in Minecraft. “In principe is het echt voor iedereen.”

De AI-parade is een landelijk project, maar iedere bibliotheek mag er zijn eigen invulling aan geven. Er is een rondreizende expositie, maar die is niet in Tilburg te zien. “De expositie is in mei in een andere bibliotheek te zien en daarom hebben wij ons eigen programma”, vertelt Joep van der Weide, programmamaker bij DigiLab. “We hebben dit onderwerp als bibliotheek zelf ook hoog staan. We willen ervoor zorgen dat iedereen mee kan in de digitalisering.”

Activiteiten
Het DigiLab is van dinsdag tot en met zaterdag open. “De aankomende maand gaan we focussen op AI-kunst. We gaan mensen laten zien dat ze in een minuut een kunstwerk kunnen maken. Kunst is namelijk iets waar mensen iets bij voelen en ze kunnen het zelf ervaren.” De programmamaker bij DigiLab benadrukt dat ze AI niet zomaar gaat promoten. “We gaan het ook hebben over de ethische aspecten. Niet promoten dus, maar we gaan er wel het gesprek over aan.”

Naast de dagelijkse activiteiten zijn er nog een aantal dagen waarop speciale evenementen plaatsvinden. Zo kunnen jongeren op zaterdag 6 mei leren coderen, is er dinsdag 9 mei een lezing in Bibliotheek Eindhoven, die online te volgen is en is er op zaterdag 20 mei een Open Source Event. “Open Source willen zeggen voor iedereen toegankelijk. Het idee erachter is dat alle kennis op het internet voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat sluit natuurlijk naadloos aan bij de functie van de bibliotheek, maar dan digitaal.”

Gesprek over AI
Joep merkt dat mensen het steeds vaker over AI hebben door bijvoorbeeld ChatGPT. “Niet iedereen weet wat het is, maar het is echt niet meer weg te denken. Over een paar maanden kunnen we AI-foto’s al niet meer onderscheiden van echte foto’s. Mensen moeten weten wat het is en wat er ongeveer doet. Mensen denken nu dat het sciencefiction is, maar we willen laten zien dat het heel alledaags kan zijn.”

Het hele programma is hier te vinden en alle activiteiten zijn gratis te bezoeken.

Pieter Soethout