Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Kortere wachttijd in apotheken dankzij digitaal medicatievoorschrift

Op 29 december is er een aangescherpte bezoekersregeling ingegaan in het ETZ. Volgens de nieuwe regeling mag er nog maar één bezoeker per dag komen en zijn de bezoekuren teruggebracht naar één keer per dag in plaats van twee. Daarnaast is er geen bezoek meer in het weekend mogelijk.
ETZ locatie Elisabeth | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

TILBURG – Poliklinische apotheken DeLeij en De Donge hebben als 150ste apotheek in de regio het ‘Convenant digitaal verzenden medicatievoorschrift via het LSP’ ondertekend. Dit LSP is het beveiligde netwerk Landelijk Schakelpunt. Het digitaliseren van het voorschrijven van medicijnen zorgt voor veel voordelen, zoals kortere wachttijd in de apotheek.

Het is nog niet mogelijk om een wettelijk goedgekeurde digitale handtekening mee te zenden met een digitaal medicatievoorschrift. Daarom wordt zo’n digitaal voorschrift volgens de wet alleen als vooraankondiging gezien. Maar door het ondertekenen van het convenant mag het toch als een voorschrift worden beschouwd, dankzij regionale afspraken die zijn vastgelegd.

Veel voordelen

Het digitaliseren van het verkeer van recepten zorgt voor veel voordelen. De wachttijden in de apotheken zullen namelijk korter zijn, het recept kan al verwerkt worden voordat de patiënt aan de balie staat. De patiënt mag zelf kiezen naar welke apotheek het recept gaat. Daarnaast is er een verhoging van medicatieveiligheid, want er is een kleinere kans op fouten bij de overname van een digitaal medicatievoorschrift. Ook is het systeem minder fraudegevoelig dan een recept op papier of per fax.

Ondertekend

Het convenant is 1 september 2019 gestart en inmiddels zijn er 150 apotheken en 9 grote zorginstellingen in Brabant en Zeeland die het ondertekend hebben. Apotheek DeLeij zegt: “We staan volledig achter dit convenant. We juichen het onder meer toe dat alle betrokken partijen zich inspannen om het verkeer van recepten te digitaliseren. Daar sluiten we ons uiteraard graag bij aan.”

Malou den Ouden