Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Eva van Pelt presenteert project ‘Nu’ met aandacht, liefde, lef en kracht

In haar project NU zoekt Eva van Pelt met haar band de grenzen van het popconcert op. Ze brengt nieuwe nummers, spannende arrangementen, spoken word en improvisaties, in een vorm waarin contact centraal staat.
Foto: Dave Menkehost

TILBURG – Eva (1992) is muzikaal maker van Brabantse bodem. Haar werk onderscheidt zich volgens haar door de zoektocht naar een ‘ander’ contact met haar publiek. Met haar oude bestelbus, de laadruimte omgebouwd tot concertzaal voor één persoon, reed ze in 2018 en 2019 het land door, op zoek naar contact in muzikale ontmoetingen. Dat deed ze onder de titel ‘Hier – concert voor één’. Het bracht haar tot nog toe al op festivals, in leegstaande bouwkranen, kerktorens, hotelkamers en “in the middle of nowhere”. Maar nu is zij op donderdag 8 oktober ook bij Paradox te bewonderen.

Tijdens de tour Hier vond Eva van Pelt verbinding, en kwam haar publiek beter in zicht dan ooit. Zelf werd zij verliefd op hoe haar werk in het hier en nu telkens iets anders betekende, simpelweg omdat er iemand anders naar luisterde. Het eenmans-publiek kleurde Eva’s teksten en muziek telkens tot een unieke uitvoering die alleen op dat moment, in hun aanwezigheid, bestond. Eva’s wens om dat wonderlijke principe met een groep publiek te kunnen ervaren groeide met elk van de vijfhonderd concerten voor één.

Eén persoon

Wat gebeurt er als het publiek geen anonieme groep in het donker meer is? Als je een intiem moment deelt met mensen die je niet kent? Als nummers gaan over iemand die op dat moment in de ruimte zit? Of als teksten elke avond een unieke uitvoering krijgen, en muziek soms ter plekke ontstaat? En als je niet alleen de artiest mag zien, maar iedereen die het aandurft in het NU gezien te worden?

Nu

Aandacht, liefde, lef, zichtbaarheid, energie en kracht. Het is hier, het is nu, en het is omdat jij er bent.

In haar nieuwe project Nu zoekt Eva met haar band de grenzen van het popconcert op. Ze brengt nieuwe nummers, spannende arrangementen, spoken word en improvisaties, in een concertvorm waarin contact centraal staat.

Ik doe het stapje voor stapje, en ik kijk iedereen aan.

Een nieuw geluid

In 2016 bracht Eva met haar debuutalbum Zwart al een nieuw geluid in het Nederlandstalige muzieklandschap. Het is donker, fris en eigenwijs te noemen. Verwantschap met het werk van Wende en bijvoorbeeld Roosbeef wordt ook vaak genoemd. In 2019 bracht Eva de intieme EP Hier uit, die klinkt alsof je bij haar in de ruimte bent.

Eva van Pelt maakte tot dusver diverse performances, concerten en muziekvoorstellingen voor onder andere Theaterfestival Boulevard. Maar ze was ook onderdeel van de Talent Hub Brabant en werkt nu als Nieuwe Maker samen met Willem Twee Muziek en beeldende kunst, in thuisstad Den Bosch.

Eva van Pelt zang gitaar ukelele, Emiel Scholsberg basgitaar gitaar Digital Audio Workstation, Remo van Osch basgitaar gitaar, Koen Wijnen drums percussie

Eva van Pelt is te vinden op: FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | SPOTIFY

Kees-Luc Simons