Juf Yvonne appt met Rutte want haar leerlingen willen een kinderkabinet

Juf Yvonne en haar klas uit Tilburg (eigen foto).

De blauwe stoelen in de Tweede Kamer waren maandag gevuld met kinderen. Tijdens het kindervragenuur konden kinderen van vijf basisscholen uit Nederland hun kritische vragen kwijt aan Mark Rutte. Ook de klas van Juf Yvonne Weerts van De Borne uit Tilburg kwam aan het woord. En na een kritische vraag over een mogelijk ‘kinderkabinet’ werden de contactgegevens uitgewisseld tussen de school en de premier.

Ieder jaar is er een kindervragenuur in de Tweede Kamer. Groepen 7 en 8 van basisscholen in heel Nederland kunnen zich opgeven om mee te doen door een kritische vraag naar de Kamer te sturen. Er worden vijf winnende basisscholen gekozen en zij mogen hun vraag echt gaan stellen in Den Haag. Dit jaar was De Borne uit Tilburg een van de gelukkige. De klas van juf Yvonne Weerts vertrok naar Den Haag om het kabinet eens stevig aan de tand te voelen.

Een leerling uit de klas van Yvonne vroeg of het mogelijk was dat kinderen elke maand vanuit een ‘kinderkabinet’ ideeën kunnen voorleggen aan de regering. Zo zou de regering beter welke onderwerpen kinderen belangrijk vinden. Dat idee vond Rutte wel wat en dus stelde hij voor om contactgegevens uit te wisselen met iemand van de school.

“We hebben met alle kinderen een berichtje geschreven.”

“Meneer Rutte vroeg of er dan een juf of meester aanwezig was met wie de nummers konden worden uitgewisseld. Toen stak ik mijn hand op”, vertelt Yvonne aan Omroep Brabant. Na het debat kreeg ze van de griffier het nummer van Rutte en werd er voor gezorgd dat Rutte haar telefoongegevens kreeg. En het is het échte privénummer van de premier.

“In de avond werd ik gebeld door een woordvoerder van Mark Rutte. Die vertelde mij dat er gekeken gaat worden hoe we via het ministerie van onderwijs een plan kunnen maken om te zorgen dat dat kinderkabinet er komt.”

Volgens Yvonne vonden de kinderen het ook superleuk dat ze nu het nummer van Rutte hebben. Er werd ook meteen werk van gemaakt. “Vanochtend hebben we samen met alle kinderen een berichtje geschreven. We hebben hem meteen uitgenodigd om ook eens langs te komen bij ons op school.”

“Hij heeft nog niet terug geappt.”

Met plannen maken moeten zowel het ministerie als de klas van Yvonne nog beginnen. Het is allemaal pas net in gang gezet en nog niets is concreet. Voor nu is het nog wachten op een reactie van de premier, maar: “hij heeft nog niet terug geappt.”

Mocht het kinderkabinet in de toekomst wel meer vorm krijgen, zit er misschien nog wel een rol als woordvoerder in voor Yvonne. “Ik ben er op het moment wel het dichts bij betrokken”, lacht ze. Maar er moet volgens de juf nog even gekeken worden hoe de indeling uiteindelijk gaat worden.

De kinderen van De Borne in de Tweede Kamer (eigen foto).

Omroep Brabant