Jongerenpunt Midden-Brabant blijft online geopend

Bij het Jongerenpunt Midden-Brabant gebeurt het ontmoeten voorlopig digitaal | Foto: Jongerenpunt Midden-Brabant

TILBURG – In deze roerige tijden is er meer behoefte aan duidelijkheid dan ooit. Dat geldt voor iedereen, maar zeker ook voor jongeren. Bij Jongerenpunt Midden-Brabant kunnen jongeren normaliter terecht met allerlei problemen. Het Jongerenpunt biedt hulp bij het zoeken naar een stageplaats of woning, maar ook bij het opzetten van een eigen bedrijf. Ook jongeren die gewoon even op zoek zijn naar een luisterend oor kunnen altijd bij het Jongerenpunt aankloppen.

“We spreken normaal in principe af op de manier die jongeren het meest prettig vinden, maar onze voorkeur gaat wel uit naar face-to-face-contact”, laat programmamanager Marc Bevers weten. “Zo zien we ook de non-verbale communicatie.” Nu de coronacrisis mensen verplicht gepaste afstand te houden behoort face to face afspreken even niet tot de mogelijkheden. Desalniettemin draait Jongerenpunt Midden-Brabant door en wordt aan jongeren via allerlei alternatieve wijzen de hulp geboden waar zij naar op zoek zijn.

Houseparty

“Momenteel hebben we veel contact met jongeren via Whatsapp. Ook via de videobelfunctie”, aldus Bevers. Daarnaast is het Jongerenpunt vandaag begonnen met een dagelijks inloopspreekuur tussen 13.00 en 14.00 uur. “Dit doen we via houseparty, omdat deze app erg populair is onder jongeren hopen we dat zij ons hier weten te vinden.” Op houseparty is een medewerker online die de jongeren zo zelf kunnen aanspreken.

Deze situatie brengt ook beperkingen met zich mee, maar volgens Bevers zijn die minimaal. “Als we eenmaal contact hebben met de jongeren gaat het eigenlijk hartstikke goed op deze manier. De grootste moeilijkheid die er nu nog is, is of jongeren ons weten te vinden nu ons kantoor gesloten is. Maar wij zijn er nog steeds, juist nu.”

Geruststellen

Het Jongerenpunt Midden-Brabant focust zich hoofdzakelijk op werk, inkomen en onderwijs. Juist dit zijn onzekere pijlers op het moment dat de hele samenleving stilstaat. Toch slaagt het Jongerenpunt erin om jongeren gerust te stellen. “De problematiek verandert wel. We zien veel jongeren terugkomen die wij aan werk of een stageplaats hadden geholpen. Zij staan van de een op de andere dag weer op straat. Gelukkig kunnen wij ze dan geruststellen. Wij zijn goed op de hoogte van de maatregelen die in Den Haag worden genomen. Als iemand nu zijn of haar stageplaats kwijtraakt, kan deze jongere de stage in principe op een later moment inhalen. Als we jongeren dat rustig uitleggen zijn zij vaak al gerustgesteld.”

Ondanks dat het even wennen is aan de nieuwe werkwijze ontstaan er ook mooie dingen. “Het online spreekuur willen we ook na de coronacrisis voortzetten. Hoewel onze voorkeur in de eerste instantie altijd uitgaat naar face-to-face-contact is dit nieuwe middel een mooie en laagdrempelige manier voor jongeren om ons te benaderen.”

Jongeren kunnen nog steeds in contact komen met het Jongerenpunt. De contactgegevens zijn te vinden op hun website.

Tom van Rooijen