Je droombruidsjurk ligt misschien wel in de schappen van tweedehandswinkel Uit Liefde

Verslag: Angela Weisz
Camera: Matthijs van Dijk

Dat bruidsjurken een rib uit het lijf kosten, is algemeen bekend. Dat geldt niet bij tweedehands bruidswinkel ‘Uit Liefde’. De zaak aan de Molenstraat ligt vol met gedragen bruidsjurken waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat; het Suikertantefonds.

Ze zijn gedoneerd door bruiden die hun jurk een tweede leven gunnen, maar ook door winkels die ruimte willen maken voor een nieuwe collectie. Voor maximaal 500 euro heeft een toekomstige bruid al haar droomjurk.

Bestrijden van armoede

Toch komen de tweedehandsjurken niet zomaar bij eigenaar Evelyn Klerx terecht. Ze moeten op de eerste plaats in uitmuntende staat verkeren. De winkel is zelf namelijk niet in de gelegenheid om jurken te repareren, aan te passen of te stomen. Ze nemen daarom geen incomplete, beschadigde of niet gereinigde jurken aan. Daarnaast accepteert Uit Liefde alleen jurken die jonger zijn dan 10 jaar of ouder dan 50 jaar.

De opbrengsten gaan naar Stichting Suikertantefonds. Dat is een initiatief dat zich richt op het ondersteunen van onderwijs en het bestrijden van armoede, met een speciale focus op vrouwen en kinderen. Het fonds is vernoemd naar een denkbeeldige ‘suikertante’, een figuur die financiële steun biedt aan anderen.

Edita Saakian