Geen extra geld voor dertig slachtoffers chroom-6 in Tilburg

Treinen met chroom-6 werden geschuurd waardoor stofdeeltjes konden worden ingeademd. (archieffoto)

NedTrain hoeft toch geen extra vergoeding te betalen voor gezondheidsschade door blootstelling aan chroom-6. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep beslist. Een groep van dertig voormalig reïntegratiemedewerkers uit Tilburg wilde een extra schadevergoeding van 8000 euro van het bedrijf als gevolg van gezondheidsschade door chroom-6.

In 2021 oordeelde de rechtbank in Breda dat NedTrain wel een bedrag als schadevergoeding en smartengeld moest betalen, maar dat de hoogte nog moest worden vastgesteld. Het gerechtshof draait dat nu weer terug.

De zaak was aangespannen door (voormalig) bijstandsgerechtigden die actief waren in de loodsen waar de treinen stonden. De gemeente Tilburg werkte met NedTrain samen in het kader van een re-integratietraject (tROM) voor mensen in de bijstand en zette tussen 2004 en 2012 achthonderd werklozen in de werkplaats van het bedrijf aan het werk. De treinen werden geschuurd en in het stof dat er afkwam, zat chroom-6. Die giftige stof kon worden ingeademd of ingeslikt.

Niet collectief

De dertig medewerkers wilden extra geld voor de gezondheidsklachten die ze hebben gekregen door chroom-6. Ze hebben hun individuele zaak, collectief laten beoordelen door het gerechtshof. Daarvoor hebben ze bewijsmiddelen niet per individu ingediend, maar collectief zegt het gerechtshof. En dat had anders gemoeten.

Iedere medewerker had voor zichzelf de zaak moeten onderbouwen, zoals: in welke periode hij werkzaam is geweest, welke werkzaamheden hij heeft gedaan en wat zijn gezondheidsklachten zijn? Omdat dat niet gebeurd is, moet de vordering volgens het hof worden afgewezen.

Teleurgesteld

Advocaat Rob Bedaux, die de dertig chroom-6 slachtoffers bijstaat, is hevig teleurgesteld in de uitspraak. “Het hof verwijt mij dat ik de werkzaamheden en gezondheidsschade bij ieder individu niet goed heb aangegeven. Maar ik heb lijsten gemaakt waaruit kon worden opgemaakt wie welke werkzaamheden heeft gedaan en welke gezondheidsschade dat heeft opgeleverd. Dus het hof had heel makkelijk kunnen nagaan en kunnen zien wat iedereen individueel gedaan heeft en welke gezondheidsschade dat heeft opgeleverd.

Maar ze hebben de moeite niet genomen. ”De Heerlense advocaat had 8000 euro extra vergoeding geëist bij het hof bovenop de 7000 euro die iedereen al heeft gehad van de gemeente Tilburg en NedTrain. Bedaux gaat hoogstwaarschijnlijk in cassatie tegen deze uitspraak.

Kwart miljoen boete

De uitspraak staat los van de veel grotere strafzaak die het Openbaar Ministerie had aangespannen tegen NedTrain en de gemeente Tilburg over chroom-6. Daarbij oordeelde de rechtbank in Rotterdam in februari 2023 dat de gemeente Tilburg en NedTrain allebei 250.000 euro boete moeten betalen, omdat ze hadden moeten weten dat werken met chroom-6 gevaarlijk voor de gezondheid was van de medewerkers.

LEES OOK:
Strafzaak over chroom-6 begint: dit is wat je erover moet weten
Chroom-6 drama: boete van ruim drie ton geëist van gemeente en NedTrain

Omroep Brabant