Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Inzamelingsactie bij moskee voor noodhulp na aardbeving: ‘Dit verzacht de pijn’

Auto's komen volgeladen richting de moskee (foto: Edita Saakian).

Bij de ISN Süleymaniye moskee aan de Wandelboslaan in Tilburg is het dinsdagavond een komen en gaan van auto’s beladen met spullen. Vanuit de moskee worden tot en met 00.00 uur vannacht goederen verzameld voor noodhulp aan Turkije.

De aardbeving in Turkije, die tot nu toe meer dan 5.000 mensen het leven heeft gekost, slaat in als een bom in de Turkse gemeenschap in Tilburg. Vanaf 18.00 uur rijden auto’s de ingang van de moskee op. Via verkeersregelaars wordt de drukte in goede banen geleid. Mensen komen bepakt en bezakt met tassen op de fiets maar ook te voet.

“We maken ons de hele dag zorgen.”

Het nieuws van de aardbeving kwam hard binnen, vertelt Yalcin Metin, voorzitter van de moskee: “Terwijl we hier alles aan het sorteren zijn, maken veel van ons zich de hele dag zorgen.” De ramp raakt hem ook persoonlijk; zijn schoonfamilie woont in het epicentrum en hij heeft nog geen contact kunnen leggen. “Gelukkig heb ik wel met mijn nicht kunnen spreken; zij maakt het goed.”

In de moskee zijn twee data-engineers aanwezig, laat Yalcin weten. Zij houden zich bezig met vermissingen. “Mensen kunnen naar onze moskee komen als ze niks hebben gehoord van hun familieleden. Wij hebben een directe verbinding met het personenregister in Turkije en kunnen zien wie er als vermist is opgegeven of wie er onder het puin ligt, bijvoorbeeld.”

Hij is diep geraakt door alle hulp. “Dit doet heel veel met mij. Het raakt me echt dat niet alleen buurtbewoners, maar ook scholen en zorginstellingen een steuntje bij willen dragen. Dit verzacht de pijn.”

Vanwege de lage temperaturen in en rondom het epicentrum is vooral behoefte aan winterkleding. “Maar ook powerbanks, pampers en babyvoeding. Ook aan elektrische kachels en kinderwagens is behoefte. De basisproducten die nodig zijn om te overleven.”

In de kelder van de moskee aan de Wandelboslaan ligt het vol met spullen. Matrassen, kinderwagens en zakken vol met kleding worden door vrijwilligers tot in de late uren gesorteerd. Vanaf daar gaan de spullen met vrachtwagens naar een sorteercentrum in Den Bosch.

“Hoe de spullen daar gaan komen, is nog heel spannend.”

De wegen in en rondom het epicentrum zijn slecht begaanbaar, weet Yalcin. “Vanuit Den Bosch gaan de spullen naar Istanbul. Vanaf daar bekijken Turkse hulporganisaties zoals de Rode Halve Maan per regio waar de goederen naartoe moeten. Hoe ze daar gaan komen, is nog heel spannend.”

In principe duurt de inzamelactie bij de moskee alleen nog deze avond tot 00.00 uur. “Het moet behapbaar blijven voor de vrijwilligers. De auto’s blijven komen. We hebben officieel gezegd tot 00.00 uur, maar ik denk dat ik de poort eerder moet sluiten.”

Edita Saakian