Gebied Ringbaan Zuid op de schop: slopen of renoveren?

De portiekflats zijn verouderd en slecht geïsoleerd (beeld: Google Maps).

Het gebied tussen de Trouwlaan en de Broekhovenseweg wordt in 2025 aangepakt. Er moeten meer betaalbare woningen en groene gebieden komen. Het vernieuwde gebied gaat Ringpark Zuid heten.

De tien portiekflats aan de Generaal Smutslaan en Edisonlaan zijn volgens TBV Wonen en de gemeente erg verouderd en daarom toe aan vernieuwing. Ook moet daar ook een stadspark komen, waar ruimte is voor een pluktuin en een boomgaard.

Slechte isolatie
De flats komen uit de jaren vijftig en de voormalige zorgwoningen van Koningsvoorde zijn ook verouderd. Er ontbreken liften en de gebouwen zijn slecht geïsoleerd. Ook is het er gehorig. Samen met buurtbewoners werd in 2021 al gewerkt aan een plan om de huizen te vernieuwen.

Met de bewoners heeft de gemeente afgesproken om meer betaalbare woningen in de wijk te bouwen. De bewoners gaven aan dat er nauwelijks mogelijkheden zijn om te verhuizen naar een groter huis in de buurt. Meer betaalbare koopappartementen, maar ook grotere en betaalbare sociale huurwoningen gaan deel uit maken van het plan.

Dit jaar gaat de gemeente weer in gesprek met TBV Wonen en de buurtbewoners. Er komt een plan voor de verschillende gebieden aan de Ringbaan Zuid: Oost (Edisonlaan), Midden (Koningsvoorde) en West (Generaal Smutslaan). 

Slopen of renoveren
Om nieuwe huizen te bouwen, moet een deel van de verouderde woningen gesloopt of gerenoveerd worden. Eind dit jaar neemt de gemeente hierover een definitief besluit. Het is al wel bekend dat de oudere gebouwen naast Koningsvoorde in 2024 of 2025 gesloopt worden.

In die woningen wonen mensen nu nog tijdelijk. Na de sloop komt in plaats daarvan nieuwbouw. Bewoners van de huizen die gesloopt worden, krijgen een verhuisvergoeding en hulp bij het vinden van een nieuwe huurwoning, laat de gemeente weten.

Een deel van de tien portiekflats aan de Edisonlaan en de Generaal Smutslaan gaan mogelijk ook tegen de grond. De overige flats worden gerenoveerd. Zo blijft er ook voldoende aanbod voor kleine huishoudens. TBV Wonen maakt duidelijk dat dit nog geen definitieve besluiten zijn.

Edita Saakian