Monumentaal: emotionele en indrukwekkende verkenning van Sadettin K’s erfenis

Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz (campagnebeeld) onderzoekt in Monumentaal zijn erfenis en verleden en zoekt daarbij een bijzonder verhaal voor zijn kinderen.
Wat vinden zijn kinderen eigenlijk zelf van de erfenis van Sadettin? Campagnebeeld: Aisha Zeijpveld

Sadettin Kirmiziyüz, ook bekend als Sadettin K, is een theatermaker en vader van drie kinderen. In zijn theaterproductie Monumentaal, te zien op 15 februari in theater De Nieuwe Vorst, zoekt hij antwoorden op wat hij zijn kinderen wil nalaten en wat hij van zijn ouders, Turkse arbeidsmigranten, heeft geleerd.

Hij wil zijn dochter en twee zoons niet alleen spullen nalaten, maar ook een bijzonder verhaal. In Monumentaal bekijkt Sadettin zijn eigen erfenis en afkomst en vraagt hij zich af welke lessen en waarden hij door wil geven en hoe hij omgaat met verwachtingen en geschiedenis van zijn familie en cultuur.

Verhalen op de bühne

In de voorbije 15 jaar maakte Sadettin K theaterstukken waarin verhalen van zijn familie symbool staan voor grote thema’s als identiteit, migratie en integratie. Elk stuk beschouwt hij als een monument voor zijn familie en als een beschrijving van de geschiedenis van migranten in ons land, inclusief zijn eigen verhaal.

Pers en publiek

Sadettin kreeg van publiek en pers positieve reacties op zijn eerdere producties. Theaterkrant noemde hem “meesterverteller” en zijn werk is omschreven als “overdonderend” (de Volkskrant) en “hartverwarmend” (Trouw). Maar wat betekent dit theater voor zijn nageslacht en wat vinden zijn kinderen er zelf van?

Zoektocht

Monumentaal is een ontroerende en persoonlijke reis van een vader en theatermaker die onder de loep neemt wat hij van zijn ouders heeft geleerd en wat hij zelf achter wil laten.

Met zijn theater wil de maker kaders van oude denkpatronen doorbreken en nieuwe perspectieven bieden.

Kirmiziyüz is gewoon een Nederlandse achternaam – Sadettin in NRC

Lees ook:
Vervolg op de film Lawrence of Arabia onthuld (…)

Kees-Luc Simons