In Riel vind je één van de laatste kerstboomverbrandingen

Er leeft een traditie voort in Riel, waar meerdere gemeenten al jaren geleden afscheid van hebben genomen. De eerste zaterdag na het Driekoningenfeest worden alle kerstbomen in de buurt opgehaald en gezamenlijk verbrand. Dat doen ze in Riel al meer dan veertig jaar.

Hij kan niet precies zeggen wanneer deze traditie begonnen is, maar al sinds hij ‘een klein manneke’ was, woonde Bas van de Kamp de kerstboomverbrandingen bij. Van de Kamp is voorzitter van JOKO Riel, een groep mensen die voor de jeugd in Riel allerlei activiteiten organiseert. Van een discoavond tot aan een bezoek van Sinterklaas in het dorp. Maar dus ook de kerstboomverbranding.

Vergunning

Waar veel andere dorpen vanwege milieuredenen stoppen met kerstboomverbrandingen, doen ze daar in Riel niet aan mee. “Wij vragen gewoon netjes een vergunning aan en onderdeel daarvan is een stikstofberekening”, vertelt Van de Kamp. Die berekening moet binnen een bepaalde marge liggen, die de gemeente Goirle vervolgens toetst. “Dat zit allemaal goed, we hebben gewoon weer toestemming gekregen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Kerstboomverbrandingen in Riel.
Meer dan 200 kerstbomen werden verbrand op het terrein aan de Oude Tilburgsebaan in Riel (Foto: Omroep Tilburg).
Wedstrijdje kerstbomen ophalen

In de dagen voor de verbranding, verzamelt de jeugd van Riel zo veel mogelijk kerstbomen. Op zaterdagmiddag worden die op het terrein aan de Oude Tilburgsebaan ingeleverd. De kinderen die dat doen, krijgen een klein presentje in de vorm van een zakje snoep. Maar er hangt ook een wedstrijdelement aan het verzamelen van de kerstbomen.

“We proberen zoveel mogelijk kerstbomen naar ons toe te krijgen en dan moet je de jeugd ook een beetje zien te stimuleren”, zegt Van de Kamp. De groep die meeste kerstbomen weet binnen te slepen, wint een mooie prijs. “Vorig jaar is een groepje bij een trampolinepark gaan springen en een andere keer zijn ze naar een klimbos geweest. Dan betalen we dat netjes.”

Belangrijke traditie

De traditie, die wordt zeker behouden. “Als kleine gemeenschap hechten wij daar veel waarde aan. Een van de voorwaarden van het samengaan met Goirle in 1997, was dat de kerstboomverbrandingen door moest blijven gaan. Dan zou er een vlekkeloze overgang plaatsvinden.” Of ze er in Riel ooit mee gaan stoppen? “Als het aan ons ligt zeker niet”, geeft Van de Kamp stellig aan.

Hij geeft ook aan dat het misschien cafépraat geweest moest zijn, maar de traditie is echt belangrijk voor de mensen van Riel. “Met name de saamhorigheid. Mensen komen massaal kijken naar het ontsteken van het vuur tussen zes en half zeven. Dan is er een moment om even samen te zijn in het begin van het nieuwe jaar en ook om elkaar weer in de ogen te kijken. Elkaar geluk te wensen voor het komende jaar en wat er gaat komen. Dat vind ik heel mooi.”

Angela Weisz