Allez, allez: klimmers juichen elkaar in Tilburg naar het NK Boulderen

Twee van de deelnemers tijdens de laatste ronde van de nationale bouldercompetitie (foto: Omroep Tilburg)

Een dyno, een flash of een smear: het zegt de gemiddelde Nederlander misschien niets, maar bij Block013 weet iedereen waarschijnlijk meteen waar je het over hebt. In de Tilburgse klimhal vond zaterdagmiddag namelijk de derde en laatste ronde van de Nederlandse bouldercompetitie plaats. Dit was voor de deelnemers de laatste kans op een ticket voor het Nederlands Kampioenschap en daar kwamen veel mensen op af.

Vier minuten op de klok. 3,2,1 en go. Waar deelnemers bij andere sporten uit de startblokken zouden schieten, gebeurt dat zaterdag bij Block013 niet. De klimmers bekijken rustig hoe ze de boulder (ofwel parcours)  moeten oplossen, vegen de grepen schoon met een borstel en beginnen aan hun eerste poging.

Punten scoren

Vervolgens kunnen er op twee momenten punten gescoord worden. “In het midden van de boulder en aan de bovenkant”, vertelt jurylid Mira Jongeneelen. “De ‘zonegreep’ wordt aangegeven met een tapeje en die zit ongeveer in het midden. Daarvoor krijg je punten. Vervolgens moet er nog een stukje verder geklommen worden naar de ‘topgreep’. Die moeten ze stabiel vast hebben. Niet eventjes vasthouden met een hand en aantikken met de andere dus”, gaat ze verder. 

Verder kijkt de jury of de klimmers zich aan de regels houden. Dat betekent tijdens deze wedstrijd dat de startpositie – aangegeven met een tapeje – correct moet worden ingenomen. Ook mag de grond niet meer worden aangeraakt, nadat de poging begonnen is.

Maar hoe scoor je daarmee dan meer punten dan een ander? “Op het moment dat je na één poging al helemaal boven komt, heb je het uitstekend gedaan. Dan doe je het ook beter dan iemand die daar tien pogingen voor nodig had. In totaal klimmen ze zes boulders. Wij tellen alle pogingen bij elkaar op. Dan kunnen ze bijvoorbeeld drie ‘tops’ hebben in twintig pogingen. Iemand die voor hetzelfde aantal ‘tops’ minder pogingen nodig had, heeft gewonnen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Allez, allez

Eén van de 45 mannelijke deelnemers is Tom Muskens uit Tilburg. Hij doet nu voor de tweede keer mee. “De eerste ronde was vrij hard. Dat wil zeggen moeilijk. Je had relatief gezien weinig tops nodig om in de finale te komen, waardoor zones extra belangrijk werden. Hierdoor redde ik de finale net niet en heb ik de tweede ronde gemist. Dat vond ik niet zo’n ramp. Ik had het erger gevonden als ik vandaag had gemist, aangezien ik zelf uit Tilburg kom.”

Een belangrijke wedstrijd dus voor de 25-jarige Tilburger, maar hij denkt niet dat hij vandaag voor de winst gaat. “Ik hoop gewoon dat ik lekker veel kan bewegen en dat ik progressie voel. Als ik daar dan een paar boulders aan over hou, ben ik super tevreden. Maar als ik die dingen kan doen en geen zones heb, moet ik daar ook tevreden mee zijn. Het is voornamelijk dat ik dit echt heel leuk vind en ik veel passie voel voor de sport. Niet per se dat ik hier sta: ‘ik ga iedereen verslaan’. 

Muskens doet het dan ook vooral voor de sfeer en die is vanaf het begin af aan meteen goed. Zodra de eerste klimmers beginnen, worden ze aangemoedigd door de ‘concurrent’. “Kom op, Tom”, roept een van hen. “Allez, allez, kom op”, roept een ander.

Winnaars

Na veel geklommen boulders is het rond 19:00 uur ‘s avonds tijd voor de finaleronde. Die is nog net anders opgezet dan de kwalificatie. Daar konden deelnemers bij elkaar kijken, maar dat is nu voorbij. De boulders worden afgeschermd geklommen, zodat de finalisten niet bij elkaar kunnen kijken hoe ze worden opgelost en geklommen. Uiteindelijk zijn het bij de mannen Mark Brand, Don van Laere en Paul Brand die op het podium staan. Bij de vrouwen zijn dat Lynn van der Meer, Lisa Klem en Tiba Vroom.

De winnaars van de dag (foto: Omroep Tilburg)

Pieter Soethout