Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Illustrada Festival morgen van start ‘Alle zeilen bijgezet om het af te krijgen’

Kunstwerken van Studio Jagthund op Illustrada Festival

Morgen gaat het officieel van start, maar ook al vandaag zijn ze te spotten: de kunstconstructies van het Illustrada Festival. Omroep Tilburg heeft gesproken met de bedenker en organisator Rugter van de Wiel en het kunstenaarscollectief Jagthund. “Deze digitale kunst is origineel bedoeld voor het scherm en nu is het in de straten te zien.”

Tekst: Madelief Tresonie

Het was tot het laatste moment spannend of het überhaupt door kon gaan. “Maar ongeveer anderhalve maand geleden heb ik het ‘ja-woord’  gekregen van de gemeente”, vertelt Van de Wiel. “Toen hebben we echt nog alle zeilen bij gezet om dit op tijd af te hebben.” Zelf heeft Van de Wiel een animatiestudio en is hij een groot liefhebber van allerlei soorten kunst, zo kwam hij op het idee om dit festival te organiseren.

Organisator Rutger van de Wiel

Kunst uit alle hoeken

Gevestigde namen en nieuw (Tilburgs) talent vinden een podium bij het Illustrada Festival. “Zelf fan zijn van bepaalde mensen en verschillende stijlen, dat maakte het alleen maar spannender om de kunstenaars te benaderen”, laat Van de Wiel weten.

Hij noemt een voorbeeld over Loish, alias van Lois van Baarle, een kunstenares met een bereik van meer dan twee miljoen volgers op Instagram: “Haar reputatie ging haar voor, dus het was extra leuk dat ze heel snel en heel enthousiast reageerde over dit festival!”

Werk van Loish op Illustrada Festival

Door het (honds-)dolle

Roel Kolsteren van Studio Jagthund vertelt dat hij de organisator al kende en was enthousiast over het initiatief. “Wij wilden hier graag aan meewerken als Jagthund.” Kolsteren omschrijft het werk van Jagthund als “2D illustraties die eigenlijk puur gemaakt om op een digitaal scherm te zien.”

Florian Verhagen, zijn compagnon, voegt toe: “Doordat wij digital werken, zien wij ons werk nooit ‘in levende lijve’, en dat maakt dit festival zo vet.” Dit is een nieuwe manier om kunst te beleven voor de bezoekers maar ook de kunstenaars zelf.

Kunstwerken van Studio Jagthund op Illustrada Festival

Warm hart voor Tilburg

Met het festival wil Rutger van de Wiel Tilburgers uitnodigen om buiten een ommetje te maken en zich te laten inspireren door de kleurrijke digitale kunst. “Zonder inspiratie kom ik niet vooruit”, zegt hij met een lach. Van de Wiel draagt de stad en haar ondernemers een warm hart toe en daarom blijft de route vooral in het centrum. Zo wil hij via Illustrada de Tilburgse horeca een steuntje in de rug geven. Illustrada Festival is te zien vanaf 9 juni tot en met 15 juni.

Het hele interview met Rutger van de Wiel en Jagthund zien? Kijk dan CulTuur morgen 9 juni om 19.00 op Omroep Tilburg of check de social media kanalen donderdag 10 juni.

LEES OOK: Spoorpark LIVE: een nieuw tweedaags zomerpopfestival

Julia Meijer