Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Het Regionaal Archief heeft een stem gevonden voor Sjef Paijmans

Het Regionaal Archief Tilburg heeft een stem voor de hoofdrol van Sjef Paijmans gevonden voor hun podcast over het dagboek van Sjef uit de Tweede Wereldoorlog. De 32-jarige Martin de Brouwer uit Oisterwijk vertolkt de stem van Sjef.

TILBURG – Het Regionaal Archief Tilburg heeft een stem voor de hoofdrol van Sjef Paijmans gevonden voor hun podcast over het dagboek van Sjef uit de Tweede Wereldoorlog. De 32-jarige Martin de Brouwer uit Oisterwijk vertolkt de stem van Sjef in de podcastserie.

Het Regionaal Archief Tilburg heeft, in samenwerking met radiomaker en schrijver Daan Doesborgh, Martin de Brouwer uitgekozen voor de stem van Sjef voor de podcastserie over de Tweede Wereldoorlog. Eerder werd vermeld dat het Regionaal Archief Tilburg een oud dagboek van de Oisterwijkse Sjef Paijmans had gevonden en hier een vierdelige podcastserie over uit ging brengen. Het enige wat hierbij miste was de stem die in de podcast Sjef Paijmans zou spelen, maar de juiste stem is gevonden. Martin de Brouwer, geboren en getogen in Oisterwijk, heeft auditie gedaan en bleek volgens hen geknipt voor de rol als Sjef in de serie.

Eisen voor de stem

Volgens Jojanneke van Zandwijk, woordvoerder van het Regionaal Archief Tilburg, was het erg leuk om alle ingesproken audities voor Sjef te beluisteren. De stem van Martin de Brouwer kwam ook goed overeen met het beeld dat ze hadden van de Oisterwijkse Sjef Paijmans. Jojanneke: “Het was belangrijk dat de kandidaat die de stem van Sjef vertolkt een Oisterwijks accent en een goede intonatie heeft. Zo is er bijvoorbeeld goed gelet op de uitspraak van de letters R en A. Martin praat duidelijk en heeft een goed Oisterwijks accent.” Daarnaast was Sjef een jonge man tijdens het schrijven van zijn dagboeken in de Tweede Wereldoorlog. Hier is dus ook op gelet tijdens het uitzoeken van een goede stem.

Martin de Brouwer

“Martin was erg enthousiast toen hij hoorde dat hij uitgekozen was voor de stem van Sjef” laat Jojanneke weten. Nadat Martin uitgekozen was, is de schrijver Daan Doesborgh in gesprek gegaan met historicus Ad van den Oord en de directeur van het Nationaal Monument Kamp Vught. Zij zullen in de podcast ook aan het woord komen. Daarnaast is Martin de Brouwer zelf ook bezig met historisch onderzoek en heeft hij stukken geschreven over de geschiedenis in Brabant.

De vierdelige podcastserie van Regionaal Archief Tilburg staat vanaf 20 januari online. De trailer van de podcast over Sjef Paijmans is al te beluisteren.

Janneke Timmermans