Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Chaos door groot gaslek bij hoogspanningsmast in Tilburg-Noord

De omgeving is voor een groot deel afgezet (foto: Toby de Kort/SQ Vision).

Op de kruising van de Centaurusweg en de Zuiderkruisweg is dinsdagochtend een groot gaslek ontstaan. De hoofdleiding is geraakt tijdens werkzaamheden. Omdat die pijp onder een hoogspanningsmast ligt, is de stroom eraf gehaald om explosiegevaar te voorkomen.

Vanwege het grote gaslek werd de omgeving in een straal van honderd meter afgezet. Volgens de Veiligheidsregio was het daarbinnen niet veilig. Monteurs van Enexis zijn bij de leiding om te onderzoeken hoe deze gerepareerd kan worden.

Doordat de spanning van de hoogspanningskabels is afgehaald zaten huishoudens in Boxtel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Haaren, Liempde en Esch ongeveer een uur zonder stroom. In totaal zouden er zo’n 15.000 huishoudens getroffen zijn.

Door de druk van het uitstromende gas, spoot de grond omhoog bij het lek in de hoofdleiding. Zo is op beelden te zien. Daarnaast zit door de enorme druk van het uitstromende gas alles onder de modder. Een graafmachine en de machinist zijn nauwelijks nog herkenbaar.

Afsluitingen
Door de ruime afzetting zijn werd een aantal wegen afgesloten in Tilburg-Noord:

  • Kruising Scheepersvenweg  – Burgemeester Bechtweg (N261).
  • Kruising Burgemeester Bechtweg (N261) – De Baggerweg.
  • Zuiderkruisweg tussen Sweelincklaan en Siriusstraat.

Rond half twaalf is de gaskraan dichtgedraaid, maar het duurde nog enige tijd tot al het gas uit de hoofdleiding was. Daarom moest er even gewacht worden met weghalen van de afzettingen en de spanning weer op de hoogspanningskabels zetten.

Collin Beijk