160 Oekraïense vluchtelingen kunnen nog niet koken in voormalig GGD kantoor

In het voormalig GGD-gebouw wonen 160 vluchtelingen uit Oekraïne. (foto: Gemeente Tilburg/Wilfried Scholtes)

De 160 Oekraïense vluchtelingen, die sinds begin dit jaar in de opvang locatie aan de Ringbaan-West in Tilburg wonen, hebben geen keuken tot hun beschikking. Zonde, vindt ook projectleider van de locatie, Berry Simons. “Je gaat niet langdurig gebruik maken van kant-en-klare maaltijden.”

Langzaam worden steeds meer opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Tilburg beschikbaar gesteld. De inmiddels bijna tweehonderd Oekraïense vluchtelingen hebben bij het pand aan de Ringbaan-West wel een soort kantine, maar dat is het dan ook. Berry: “Deze opvang locatie is een voormalig kantoorpand met een monumentale status. Er is wel een soort kantine, maar daar zijn maar vier pitjes. Daar ga je geen bijna tweehonderd vluchtelingen op laten koken.”

“Ze missen allemaal hun eigen Oekraïense eten.”

Volgens Berry is de gemeente aan het onderzoeken of er niet alsnog een grotere kookvoorziening geplaatst kan worden. Op dit moment krijgen de vluchtelingen twee keer per dag een warme kant-en-klare maaltijd. “Na een aantal weken ben je eigenlijk wel klaar met die maaltijden. Daarmee kun je best een periode overbruggen, maar als ze daar langdurig verblijven, wordt het vervelend.”

En dat niet alleen, volgens de projectleider is koken ook sociaal gezien belangrijk. “Ze missen allemaal hun eigen Oekraïense eten. Het is bovendien een activiteit die ze samen kunnen doen. Samen koken en eten kan heel ontspannend zijn voor de vluchtelingen.”

Recent maakte de gemeente bekend dat er langzaam meer locaties geopend zullen worden voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Naast De Schans in Noord, een pand aan de Bredaseweg en een voormalig schoolgebouw in de Reeshof, kunnen vluchtelingen dan ook terecht bij de Kwendelhof en St. Oloflaan in Tilburg.

“Koken helpt bovendien ook met het opbouwen van een routine, iets waar veel behoefte aan is.”

Volgens Berry zijn er veel lessen te halen uit de opvang van de Ringbaan-West, die als eerste in een korte tijd beschikbaar werd gesteld. “We moeten bij de komende locaties echt meer rekening houden met de kookvoorzieningen op iedere locatie. Je gaat niet langdurig gebruik maken van kant-en-klare maaltijden. Koken helpt bovendien ook met het opbouwen van een routine, iets waar ze ook behoefte aan hebben.”

Het leven in de opvang aan de Ringbaan-West wordt namelijk weer langzaam opgepakt. Maandagochtend, de eerste dag na de meivakantie, vertrokken veertig kinderen naar hun eerste lessen op de basisschool. “Een collega van mij was om 07.00 uur bij de opvang en zag alle moeders boterhammen smeren en de rugzakjes voor hun kinderen klaarmaken. Het leek weer een beetje op het normale leven.”

LEES OOK:
Twee extra locaties voor Oekraïense vluchtelingen in Tilburg
Een straat vol vlaggen om Oekraïense vluchtelingen welkom te heten
Opvang Oekraïense vluchtelingen in voormalig GGD-gebouw

Edita Saakian