Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Greg dol op makkelijk in oor liggende melodie met spannende improvisatie

De Canadees-Amerikaanse drummer/componist Greg Smith omhelsde in de jaren 90 in New York de nieuwe underground jazzscene. Hij presenteert het debuutalbum van zijn band bij het Tilburgse jazzpodium Paradox.

De in het Canadese Montreal geboren en getogen drummer en componist Greg Smith woonde in de jaren 90 in New York, waar hij de nieuwe alternatieve underground jazzscene omhelsde. In die tijd jamde hij er vaak en legde hij contacten met enkele van zijn favoriete muzikanten, zoals David Binney, Chris Speed en Reggie Washington. Zaterdag 14 mei presenteert Greg Smith GS, de eigen band van de drummer, zijn debuutalbum Cluster 001. De mannen van de band doen dat deze avond met gepaste trots live bij het welbekende Tilburgse jazzpodium Paradox.

In Europa beweegt Smiths muzikale carrière tussen jazz en funk, maar componeert en speelt hij ook muziek voor dans- en theatervoorstellingen. Greg genoot tevens bekendheid als drummer van Mendoza Dance Parti, The Killing Family en US Ape.

Inmiddels al weer enige tijd terug, eind 2016, stond hij in Paradox met jazztrio Lama. Ook trompettiste Susana Santos Silva en bassist Gonçalo Almeida maken deel uit van dat trio. Er zijn bovendien gastrollen voor Chris Speed en Joachim Badenhorst.

Album

Tegenwoordig reist Smith vooral heen en weer tussen Rotterdam en Berlijn. Het afgelopen coronajaar maakte hij een trans-Atlantisch debuutalbum genaamd Cluster 001 dat in 2021 wereldwijd uitkwam. Denk daarbij aan muziek waarin aan de ene kant popachtige melodieën en spannende improvisaties en aan de andere kant beats en elektronica zijn samengebracht. Ook Gregs muzikale ervaringen met het maken van hedendaags theater zijn duidelijk terug te horen op dit album.

Ik zou mijn muziek omschrijven als een dromerige vorm van jazzrock. Met funky energie, veel effecten en elektronica doorspekt. – Greg Smith

Het spectrum van de combinatie gitaren/synthesizer trekt de muziek breed. En dat effect wordt nog eens versterkt door de elektronica die Greg Smith zelf inzet. Daarmee maak je al bij de start van de plaat kennis: een voortmarcherende elektronische puls maakt de weg vrij voor een gitaar: een die razendsnel de ene loop op de andere stapelt, jankend uithaalt en vrij baan maakt voor de andere instrumenten. – jazznu.com

Greg Smith drums, Vanja Kevresan gitaar, Alex Maksymiw gitaarsynth, Zach Lober basgitaar

Kees-Luc Simons