Goede deal voor het goede doel ‘Boeken voor één of twee euro’

Books 4 Life is al meer dan 15 jaar in de kelder van het Cobbenhagen-gebouw te vinden op de Tilburg University Campus. Toch weten veel Tilburgers niet van het bestaan af, en dat moet anders vindt vrijwilliger Tony Liam.

Books 4 Life is een boekenwinkel waar gedoneerde boeken van hoge kwaliteit voor een klein prijsje verkocht worden. Het wordt volledig gerund door vrijwilligers en 90% van de opbrengst gaat naar verschillende goeden doelen. Dit doen ze zowel door de fysieke winkel op de campus, als online bij bijvoorbeeld Bol.com en Marktplaats.nl.

De hele specifieke boeken, zoals studieboeken of boeken voor verzamelaars, worden vaak online verkocht. “Dan heb je een koperspubliek in heel Nederland”, legt secretaris Jacques Buijssen uit.

Coronacrisis
De boekenwinkel heeft het in coronatijd moeilijk gehad. De vrijwilligers konden zelf in het begin van de crisis de campus niet op en er is in 2020 nauwelijks iets verkocht. Slechts 11.000 euro is er toen gedoneerd aan goede doelen, bijna de helft van het voorgaande jaar.

Ook heeft de stichting het feest voor haar 15-jarige jubileum af moeten blazen. “We hopen dit later dit jaar nog in de kunnen halen”, aldus Tony.

Hoe meer wij verkopen, hoe meer er voor goede doelen is

Tony wil graag meer jongeren betrekken bij de winkel en het bestuur. “We zijn ooit opgericht door studenten, en nu is de jongste vrijwilliger 50.” De winkel is hard bezig om via verschillende wegen het meer onder de aandacht te brengen van jongeren. “Veel studenten die hier op de campus studeren weten niet eens van het bestaan af”, vertelt de Tony. “Dat is jammer, want hoe meer wij verkopen, hoe meer er voor goede doelen is.”

“De campus is een drempel voor veel Tilburgers”, legt Tony uit. “En we zitten ook nog eens in de kelder!” Dat houdt de vrijwilligers in ieder geval niet tegen om hun beste beentje voor te zetten. “Het is een prachtige winkel waar je simpelweg prachtige boeken kan vinden voor soms slechts één of twee euro.”

Via de parking aan de kant van de Warandelaan vind je de winkel in de kelder van het Cobbenhagen gebouw

LEES OOK: 15 jaar Books 4 Life, boekverkoop vanuit de kelder voor het goede doel

Julia Meijer